Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Els presentem la Masunzu, una cria de goril•la que va néixer per Sant Jordi al Parc Nacional dels Volcans, a les muntanyes Virunga, de Ruanda. Ella i els seus pares són alguns dels protagonistes del treball d'investigació que hi està fent el primatòleg Jordi Galbany. Una experiència única que l'investigador està compartint amb tothom. "Els goril•les de les muntanyes Virunga a Ruanda" es pot veure a través de la secció "Aventures científiques" de la web "Recerca en acció" des de finals d'agost.Galbany hi publica regularment textos i fotografies en què ens explica el dia a dia de la seva feina en l'estudi del creixement i desenvolupament dels goril•les de muntanya, rere els passos de la pionera de la primatologia, Dian Fossey.

De manera molt ben estructurada, aquest investigador ens dóna detalls de tot el que envolta aquests animals, des de l'alimentació fins als costums, el paisatge o el clima. Així aprendrem, per exemple, que la Masunzu, com qualsevol cria de goril•la, encara és totalment dependent de la seva mare, i que no deixarà de mamar fins als tres anys i mig. Com en els humans, els goril•les tenen poques cries al llarg de la seva vida, unes cinc de mitjana, però no totes sobreviuen, ja que un 30% no superen els tres anys i mig.

Jordi Galbany Casals, antropòleg físic i primatòleg, va començar el projecte post doctoral d'investigació sobre goril•les de muntanya. Primer va estar a la Universitat George Washington, als Estats Units, per conèixer el seu nou grup de recerca, i poc després va anar a Musanze, a Ruanda, per incorporar-se amb els nous companys de feina de la Fundació Dian Fossey i començar a fer treball de camp al Parc Nacional dels Volcans, a les muntanyes Virunga.

Galbany té un blog en què habitualment comenta les seves experiències: "A l'ombra de les Virunga", que ara ha deixat en suspens per unir-se a la feina de divulgació que la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació fa a través de la web "Recerca en acció".


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 09/02/2014: UAu, això és química!
Espai Internet 19/01/2014: Viatge a la Barcelona dels romans
Espai Internet 22/09/2013: Jocs de ciència amb Recerca en Acció
Espai Internet 23/09/2012: Gaudeix del turisme científic
Espai Internet 29/04/2012: Per seguir el moviment dels animals a Catalunya
Espai Internet 19/02/2012: Concursos educatius a la xarxa: X(p)rimenta i Espiral
Espai Internet 05/07/2009: Un laboratori a la cuina

05/10/2014: Mart en 3-D

Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Ara els oferim la possibilitat de veure Mart com mai l'havien vist. Si tenen unes ulleres 3-D (de les de dos colors) a mà, posin-se-les, perquè aquesta web conté un centenar de fotografies del planeta vermell preparades precisament per ser vistes en 3 dimensions.


Es tracta d'una proposta de la NASA, concretament d'una de les seves divisions, el Jet Propulsion Laboratory de Pasadena, feta sobretot amb les imatges facilitades per la missió "Curiosity". Hi podem veure espectaculars paisatges i cràters, i també alguns dels aparells de la missió o, fins i tot, imatges dels laboratoris de terra i de la sonda "Mars Odissey" sobrevolant el planeta.

I, si no tenen ulleres 3-D a casa, no s'amoïnin, la mateixa web els explica una manera ben senzilla de fer-se'n unes. Per acabar d'arrodonir-ho, també han inclòs un manual per convertir qualsevol imatge en una fotografia en tres dimensions.

La mateixa web ens ofereix la possibilitat de saber moltes més coses sobre Mart


ALTRES ENLLAÇOS

Espais Internet sobre astronomia i l'Espai
Espai Internet 27/07/2014 Un tomb (o dos) per Júpiter
Espai Internet 22/09/2013: Les millors fotografies astronòmiques del 2013, segons Greenwich
Espai Internet 11/08/2013: Per saber més sobre l'Espai
Espai Internet 19/05/2013: Un astronauta molt mediàtic
Espai Internet 29/07/2012: La Terra, com no l'havíem vist mai
Espai Internet 08/01/2012: Entrena't com un astronauta
Espai Internet 10/07/2011: Buran: El cosí pobre (i oblidat) del Shuttle
Espai Internet 19/06/2011: Quan pesaríem a la Lluna?
Espai Internet 17/04/2011: Per triar la música de l'últim Endeavour
Espai Internet 10/04/2011: 50 anys del primer vol espacial de Gagarin
Espai Internet 10/04/2011: Un atles en 3D del Sistema Solar
Espai Internet 20/02/2011: Comparar la mida de les estrelles
Espai Internet 11/04/2010: Quants astronautes hi ha ara a l'espai?
Espai Internet 18/04/2010: Si la Terra tingués anells
Espai Internet 21/03/2010: Un tour guiat per l'Estació Espacial
Espai Internet 29/11/2009: Siguem marcians
Espai Internet 04/10/2009: El Joc del Big Bang
Espai Internet 19/07/2009: Especial 40 anys d'arribada a la lluna
Espai Internet 05/07/2009: L'Estació Espacial, per dins
Espai Internet 26/04/2009: El telescopi com balla
Espai Internet 05/04/2009: NASA: Fins a l'infinit, i més enllà
Espai Internet 05/04/2009: Tot sobre l'Any de l'Astronomia
Espai Internet 05/04/2009: L'espai, al dia
Espai Internet 05/04/2009: A classificar galàxies! (Un altre exemple de col•laboració espacial)
Espai Internet 01/03/2009: La finestra indiscreta, espacial
Espai Internet 04/01/2009: Passeja pel cel
Espai Internet 26/10/2008: Enviar el teu nom a l'espai
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Atenció als fans de la química, en general, i a aquells que estiguin preparant aquesta assignatura per al setembre, en particular: ”Periodic Videos” és una web que no ha de faltar entre els seus favorits. Es tracta d'una iniciativa de l'equip del professor Martyn Poliakoff, de la Universitat de Nottingham, que consisteix en 118 vídeos corresponents a tots i cadascun dels elements de la taula periòdica, de l'hidrogen a l'ununocti.Cada vídeo és una completa explicació, en anglès, de l'origen i de les propietats de cada element, amb experiments inclosos. La web, a més, inclou molts altres vídeos centrats en l'explicació de molècules (com ara l'àcid sulfúric o l'alcohol) i, fins i tot, en la visita de llocs d'importància en la història de la química, com la mina sueca d'Ytterby, on es van descobrir quatre elements (itri, terbi, erbi i iterbi).

Els vídeos els ha produït el periodista Brady Haran, que havia treballat a la BBC. Els altres membres de l'equip són els químics Peter Licence, Stephen Liddle, Debbie Kays, Neil Barnes i Sam Tang. Els vídeos es van començar a enregistrar el juny del 2008, i el seu canal de YouTube compta amb prop de 500.000 subscriptors i més de 60 milions de visualitzacions.

ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 08/06/2008: La taula periòdica dels elements, explicada amb humor
Base de dades sobre la Taula Periòdica dels Elements, feta per alumnes d'ESO
La Taula Periòdica dels Elements, a la Viquipèdia
Com recordar la Taula Periòdica dels Elements (de conya)
Canal de youtube, amb experiments, "Reacciona i explota"

Espai Internet 09/02/2014: UAu, això és química!
Espai Internet 22/09/2013: Jocs de ciència amb Recerca en Acció
Espai Internet 13/10/2012: Pluja de pilotes (de ping pong)
Espai Internet 19/02/2012: Concursos educatius a la xarxa: X(p)rimenta i Espiral
Espai Internet 23/09/2012: Gaudeix del turisme científic
Espai Internet 07/08/2011: L'Any Internacional de la Química, a la xarxa
Espai Internet 20/09/2009: Revista de ciència, virtual
Espai Internet 05/07/2009: Un laboratori a la cuina
Espai Internet 16/03/2008: Trucs per estalviar temps
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Volen aprofitar les vacances per col·laborar amb un projecte científic i fer recompte -per exemple- de les meduses que vegin a la platja, o dels ocells marins o dels peixos invasors que detectin si fan submarinisme?. Són algunes de les nou opcions que trobaran al portal Observadors del Mar, una iniciativa del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) oberta a tots els ciutadans que es va posar en marxa l'any 2013.Participar-hi és fàcil: nomès s'han de seguir les pautes de cada projecte i introduir les dades sobre l'objecte d'estudi que hàgim triat. Desprès, poden afegir-hi fotografies, algunes de les quals seran seleccionades i exposades a la mateixa web. Un altre apartat interessant són els mapes dels projectes, on trobem, marcades amb un punt, totes les observacions que s'han fet.

L'objectiu del portal és crear entre tots una gran base de dades amb informació de qualitat útil tant per al coneixement de la fauna i la flora marines (distribució, abundància, aparició d'espècies 'rares' o invasores, etc.) com per saber què passa al mar a nivell de contaminació superficial i del fons; en definitiva, analitzar com l'afecten fenòmens com ara l'escalfament del planeta, la contaminació, la pèrdua de biodiversitat, les invasions d'espècies exòtiques o la sobrepesca.
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui els fem una proposta per sortir de casa i gaudir... de la ciència! Surtderecercapercatalunya.cat és un portal de la Secretaria d'Universitats i Recerca del Departament d'Economia i Coneixement que s'acaba de presentar i que ens mostra, de forma molt clara i entenedora, totes les activitats de divulgació científica que organitzen les universitats i els centres d'investigació i també museus, parcs naturals, fundacions, associacions diverses, etc.

L'agenda, amb actes per a tota la família, s'organitza temàticament, i permet buscar per museus, cinema, concursos, exposicions, o natura, entre d'altres. Cada proposta ens dóna accés a una completa fitxa, amb tota la informació per participar a l'activitat: dia, hora i lloc, preu, contacte, públic al qual s'adreça i una breu explicació.

El portal també té un apartat de notícies. El portal és una de les iniciatives de la campanya surtderecercapercatalunya.cat, que disposa també del compte de Twitter @surtderecerca i que incorporarà totes les seves activitats a la pàgina de Facebook Recercat.També hi ha una pàgina web anomenada així, que vol ser el dipòsit de la recerca de Catalunya.La posada en marxa d'aquesta campanya s'emmarca en els actes commemoratius del Tricentenari 1714-2014.

Segons els seus responsables, "el portal surtderecercapercatalunya.cat té un doble objectiu: d'una banda, apropar i fer accessible la ciència a tothom, especialment al públic familiar; i, de l'altra, despertar futures vocacions científiques entre el públic més jove. La Secretaria d'Universitats i Recerca vol promoure el coneixement de la ciència com una activitat de lleure amb l'objectiu de posar en valor la recerca que es fa al nostre país".

Així, per exemple, trobem que l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont de Sabadell serà gratuït per a aquells nens que portin una disfressa paleontològica, durant el cap de setmana de l'1 i 2 de març.
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I seguim adreçant-nos als espectadors més joves, però, en aquest cas, amb continguts més acadèmics, tot i que també força divertits. col•lecció de 18 vídeos és una adreçada als estudiants de batxillerat i d'ESO, que s'ha presentat aquesta setmana. Cada vídeo, d'uns sis minuts de durada, parteix d'una situació quotidiana per als alumnes que porta a formular una pregunta com ara: "Per què el ferro es rovella?" o "Com es formen les estalagmites?".

La solució és un experiment químic explicat pels divulgadors de la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona Josep Duran, Pep Anton Vieta i Tània López. La idea és que cada vídeo pugui servir als professors de Química com a introducció a un tema de l'assignatura.
Els vídeos es poden consultar des de la web Recerca en Acció de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i al canal de Youtube "reaccionaexplota".Els responsables de UAu, això és química! són investigadors del Departament de Química de la Universitat de Girona (UdG). Aquest projecte es va gestar i plasmar en el treball d'una alumna de la llicenciatura en Química de la Facultat de Ciències, Tània López, i s'ha tirat endavant amb la col•laboració de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D), el Departament de Química i la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona amb l'Escola Universitària de Realització i Multimèdia (ERAM). El projecte ha comptat amb el finançament de la FECyT.


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 19/01/2014: Viatge a la Barcelona dels romans
Espai Internet 22/09/2013: Jocs de ciència amb Recerca en Acció
Espai Internet 13/10/2012: Pluja de pilotes (de ping pong)
Espai Internet 19/02/2012: Concursos educatius a la xarxa: X(p)rimenta i Espiral
Espai Internet 23/09/2012: Gaudeix del turisme científic
Espai Internet 07/08/2011: L'Any Internacional de la Química, a la xarxa
Espai Internet 20/09/2009: Revista de ciència, virtual
Espai Internet 05/07/2009: Un laboratori a la cuina
Espai Internet 16/03/2008: Trucs per estalviar temps
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Arrenca l'any de la commemoració del tricentenari del 1714 i segur que en sentiran a parlar mot. Si volen saber-ho tot sobre aquells fets històrics, una bona manera és visitar l'exposició virtual penjada al web del Museu d'Història de Catalunya i que recull, de fet, una gran part del que es va poder veure a l'exposició física que s'hi va fer entre el 17 d'octubre del 2007 i el 20 de gener del 2008.


Està dividida en vuit àmbits, del conflicte dinàstic a la resistència o l'exili. Quan entrem en cada un, per exemple al dedicat a la marxa de la guerra, accedim a una galeria amb totes les peces relacionades: textos, imatges, fotografies o mapes. Hi podem veure, per exemple, les armes principals amb què es va lluitar aquella guerra o contemplar un gran gravat de la batalla d'Almansa amb tot luxe de detalls.

La web inclou també una cronologia completa de la guerra, des de la mort de Carles II, l'any 1700, fins al tractat de pau de Viena del 1725.
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Una de les qüestions que més polseguera han aixecat aquesta setmana és la publicació de informe PISA i els seus mediocres resultats pel que fa als alumnes catalans.

Doncs bé, si s'atreveixen a comprovar de primera mà quin tipus de preguntes avaluen els coneixements escolars, els presentem aquest test oficial, penjat a la web de l'OECD, l'organisme responsable de les proves. Aquí, la dificultat és més gran, perquè el test és en anglès... però així la satisfacció encara serà més gran si el resolen correctament. En una columna situada a la dreta hi ha el llistat de països dels internautes que participen en el test, i va variant la classificació segons van encertant més o menys. Al final, qualsevol pot comprovar els resultats que obtindria si fes la prova.Després d’una primera pantalla explicativa, apareixen les preguntes. Cada pregunta té quatre possibles respostes. Després de cada resposta, l'ordinador mostra quina era l'opció correcta. Així es pot comprovar el nivell d'encerts i errors. A mesura que s'avança en el test, el nivell de les preguntes va pujant (hi ha un total de sis nivells). També varia la temàtica (les preguntes versen sobre quatre possibles categories).

A la web oficial també poden comparar els resultats d'uns països on s'ha fet el test, amb d'altres.

Si volen saber-ne més, els oferim dos informes complets del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu en català i amb molts exemples: el Marc conceptual de resolució de problemes per a l'avaluació PISA 2012 i el Marc conceptual de matemàtiques per a l'avaluació PISA 2012.
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Són d'aquells que mai han sabut com pronunciar bé el cognom de l'exjugador i exentrenador del Barça? "Cruif"? "Croif"? Doncs parin atenció.

L'opció de sentir com es pronuncien correctament noms propis, topònims o qualsevol paraula complicada és una de les que ofereix l'ésAdir, el portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. El portal, que va néixer l'any 2006, acaba de renovar imatge i continguts, i es presenta com una eina útil per a tothom que necessita treballar amb la llengua: estudiants, traductors, periodistes o, simplement, persones interessades a aprendre i millorar la parla. L'usuari hi trobarà, per exemple, les solucions dels nous dubtes relacionats amb l'actualitat informativa del dia.

Hi ha, també, una secció de cinema, amb gairebé 11.000 pel·lícules ordenades per director, títol i any de producció. Hi trobarem com s'ha traduït al català un fil concret i com es va estrenar en castellà, a més del títol original.

Dues seccions molt útils són les de gramàtica i lèxic. En la primera hi ha continguts de fonètica, ortografia, morfologia i sintaxi. En l'apartat de lèxic hi ha vocabularis sobre temes concrets, com ara manga, moda o música, i també indicacions sobre qüestions com pesos, mides i monedes, estrangerismes o gentilicis de topònims estrangers.En total hi ha més de 30.000 fitxes sobre l'ús de paraules o expressions i indicacions sobre la grafia i la pronúncia de noms de lloc i de persona, amb transcripcions fonètiques i arxius de so.

L'ésAdir, segons els responsables, no és ni un diccionari "online" ni una enciclopèdia, és l'espai compartit pels lingüistes i els professionals de la redacció que generen continguts per ser emesos, radiats o publicats.

Entre les principals novetats destaca el cercador, eina bàsica del portal, que a partir d'ara incorpora una cerca per aproximació (útil quan l'usuari no sap com s'escriu exactament el que busca) i una cerca avançada (amb diversos filtres associats al text de la consulta).


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 28/03/2010: La Fórmula 1, tal com sona
Espai Internet 20/06/2010: Tradukka: Traductor a l'instant
Espai Internet 09/03/2009: Els sons del català: una web per aprendre a pronunciar


Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Els llibres i la xarxa no només no són enemics, sinó que es poden convertir en dos grans aliats.

Un bon exemple és Gènius, pensada per als més joves, que recull tot el catàleg de les biblioteques de la Diputació de Barcelona. Gènius va néixer el juny del 2012 per substituir la Biblioteca Virtual "Chilias", creada l'any 1998.

Es poden fer recerques per localitzar en quina biblioteca trobarem un llibre, a través del títol, l'autor, el tema o, fins i tot, alguna paraula relacionada. Impossible no trobar el que busquem! La web també te seccions com ara "Set-ciències", amb un munt de recursos informàtics, com ara guies, reportatges, fons especials, bases de dades..., "En acció", amb propostes de jocs, o recomanacions de llibres, còmics, música i cinema.I un altre exemple de la col·laboració entre la lectura i internet el tenim en el primer concurs de creació de "booktrailers" adreçat als joves de 14 a 18 anys, convocat pel Departament de Cultura a través del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.

Es tracta de crear un equip de dos a quatre components per fer un petit vídeo publicitari, d'un màxim de 90 segons de durada, sobre el seu llibre favorit. Es pot fer amb qualsevol tècnica audiovisual, ja sigui un rodatge amb actors o una animació. Un jurat triarà els millors vídeos i el públic podrà votar el més popular. El termini acaba el 12 de novembre. A la web hi ha tota la informació sobre les bases, el formulari d'inscripció i exemples de booktrailers.

Els vídeos es poden gravar amb qualsevol equip, sigui una càmera o un mòbil. En aquest vídeo, els aspirants podran trobar també totes les pistes per animar-se a concursar. I en aquest altre enllaç al Taller de Vídeo de Mestresclass hi trobaran consells per fer un bon "booktrailer".

Un "booktrailer" és un petit vídeo publicitari que presenta un llibre de manera que capti l'interès del lector. És una manera directa que els lectors tinguin informació dels llibres que han de llegir. Pot ser amb actors i rodatge, amb videoanimacions i amb qualsevol altra tècnica audiovisual, però el més important és que sigui curt, impactant i de qualitat. A bookmovies.tv se'n poden veure molts, com a exemple.

El jurat valorarà els booktrailers més impactants, a més de les seves qualitats artístiques, creativitat, guió i factura tècnica. Els membres del jurat són dotze professionals especialitzats en literatura, edició, arts escèniques, cinema, vídeo, internet i màrqueting.

Es concediran premis al millor booktrailer, al millor guió, al booktrailer més creatiu i també al més votat a YouTube i Vimeo, que s'endurà el Premi del Públic. Cada categoria distingirà també 2 finalistes. Els guanyadors es podran endur entrades per la Filmoteca de Catalunya, lectors d'"e-books" i visites al diari "Ara". Els primers 100 inscrits guanyaran un lot de llibres. L'entrega de premis es farà el 29 de novembre a la Filmoteca de Catalunya.

El concurs de booktrailers té el suport del Gremi de Llibreters de Catalunya i la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya, el diari "Ara" i el Gremi d'Editors de Catalunya. També hi col·laboren 14 editorials: Alfaguara, Ediciones B, Bambú Lector, Bromera, Cruïlla, Destino, Edebé, Everest, Fanbooks, La Galera, Macmillan, Maeva, Montena i Tomboktu. Per la seva banda, Clack, Webbambu i Spread són "partners" del concurs.
Anterior