Categoria: Xarxes socials
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Tots tenim aficions, i un dels llocs per compartir-les, a la xarxa, es diu Geonick, i és català. Els seus creadors el defineixen com un cercador d'afinitats i funciona d'una manera ben fàcil: es tracta de donar-se d'alta, explicar quins són els nostres interessos i "hobbies" i cercar altres persones amb qui compartir-los enviant missatges i fent preguntes, i afegint-los a un llistat de favorits. La recerca es pot fer en funció del sexe, l'edat o la llengua del qui vulguem trobar. Els resultats de cada cerca es mostren visualment sobre un mapa. La web és gratuïta, tot i que hi ha una opció "premium", de pagament anual de 9,95 euros, que permet publicar anuncis, entre altres avantatges. Com que Geonick està començant, els primers 5.000 usuaris registrats tenen ara l'opció "premium" de franc, durant un any.Geonick vol ser una xarxa social diferent, i es compromet a no comerciar amb les dades dels usuaris i a no acceptar publicitat. Per preservar al màxim la privacitat de l'usuari, la web no està connectada a Facebook ni a Twitter ni a cap altra xarxa social, i les dades dels usuaris i els continguts que generen no poden ser rastrejats per cercadors com Google. Geonick és una idea de l'emprenedor català Pau Jené, desenvolupada per dos equips de la UPC: L' inLab, de la Facultat d'Informàtica de Barcelona (FIB), i l'Equip de seguretat per a la coordinació d'emergències en xarxes telemàtiques (esCERTUPC). L'empresa Geonick és una de les últimes que s'han establert a l'edifici K2M, un viver de projectes universitat-empresa en l'àmbit de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) situat al Parc UPC, al Campus Nord de Barcelona.
Categoria: Xarxes socials
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Comencem parlant de moda. Ja fa un parell d'anys que les fans de les tendències tenen Chicisimo, la seva pròpia xarxa social. Doncs bé, aquest estiu, Chicisimo ha renovat la seva imatge i ha posat en marxa noves funcions. Recordem que del que es tracta, bàsicament, és que qualsevol dona -de moment, homes no- pot convertir-se en model i fer un àlbum per penjar-hi les seves fotos, en què surten combinant les peces de roba del seu armari. Cada usuària pot ser seguida per d'altres, convertir-se -com elles diuen- en "fashionista" i alhora ser seguidora de les seves favorites. Es tracta, doncs, de recomanar roba, predicant amb l'exemple.

Entre les novetats hi ha la creació de "sets", carpetes on les usuàries poden agrupar els seus "looks" favorits en funció de la temàtica que vulguin: faldilles, sabates, roba d'abric... Una altra novetat és la secció "una nova idea per vestir cada dia", on es destaca la selecció d'una de les usuàries.


Chicisimo, de moment, es limita només a usuàries de sexe femení, tot i que no descarten engegar més endavant una xarxa de moda per a homes. Entre les normes de la xarxa hi ha no publicar fotos infantils, ni de ningú despullat, o en pijama o en roba interior. Chicisimo va néixer com a blog l'any 2008 i es va convertir en comunitat de moda l'any 2010.
Categoria: Xarxes socials
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Les grans mobilitzacions populars del 2011 ja van posar en evidència la importància de les xarxes socials a l'hora de coordinar una protesta. Però la utilitat d'Internet en aquest sentit no s'acaba als blogs o a Twitter o Facebook. La web Actuable.es és una plataforma de mobilització ciutadana on tothom pot proposar un repte o fer una petició, per reparar el que cregui una injustícia. Un cop plantejat el problema, els usuaris poden firmar una carta col·lectiva, adreçada als seus responsables, o bé prendre part activa si es tracta de sumar-se a una causa concreta. La feina no és en va, i a la mateixa web es fan ressò de totes les victòries que han aconseguit.Actuable la va fundar al setembre de 2010 l'emprenedor valencià Francisco Polo i poc després es fusionava amb la web nord-americana Change.org, creada amb interessos similars per Ben Rattray. La idea de la web, segons Polo, és que, si ens ho proposem, tots junts podem canviar el món.

Una de les últimes causes plantejades, per exemple, l'ha proposat el diari El Periódico de Catalunya i consisteix a demanar el tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers, firmant una petició adreçada al ministre de l'Interior.

En un Espai Internet anterior ja vam parlar d'una altra de les iniciatives col·laboratives de més èxit a la xarxa: el crowdfunding, el micromecenatge per finançar projectes socials o culturals, euro a euro, per part dels internautes.


ALTRES ENLLAÇOS

Elmeugradesorra
Llistat d'institucions benèfiques
Espai Internet 23/01/2011: Solidaris, euro a euro
Espai Internet 23/01/2011: Mecenes culturals, euro a euro
Categoria: Xarxes socials
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera

Un altre exemple recent de com Internet pot aglutinar una mobilització social és el blog Targeta T-11, creat per la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona. Es tracta d'una acció contra la pujada del preu dels transports públics que proposa rendibilitzar l'ús de la T-10, fent que, després de l'últim viatge, l'usuari la cedeixi a una altra persona perquè faci un viatge més, en una altra línia, mentre la targeta encara sigui vàlida, abans d'una hora i quart.Fins i tot, a la web Incidències 2.0, l'aplicació gratuïta pensada per notificar qualsevol imprevist que es trobin els usuaris del transport públic (o notificar incidències de qualsevol tipus), hi han introduït la possibilitat de localitzar targetes T-11 amb l'aplicació.

Categoria: Xarxes socials
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I seguim amb novetats perquè els joves emprenedors catalans Pau García-Milà i Sergio Galiano acaben de posar en marxa una nova xarxa social, Bananity. La novetat és connectar als usuaris d'arreu del món a través d'allò que estimen o odien, pel·lícules, llibres, cançons o qualsevol concepte que pugui despertar passions. Per exemple, les ulleres de pasta, el dia dels sants innocents, el Reial Madrid o el Barça. Així es poden conèixer persones amb els mateixos interessos i descobrir les seves recomanacions. El primer dia, Bananity, que és gratuït, ja va superar totes les seves expectatives, quan milers d'usuaris es varen voler connectar alhora i el servidor no va resistir.

L'equip, format només per sis joves, ha solucionat el problema: de moment, per accedir-hi cal demanar una invitació.


Al nostre blog, per cert, els primers 500 que hi entrin, en trobaran un enllaç que els donarà una d'aquestes invitacions.

Segons els seus fundadors, la idea va sorgir una tarda, fa un parell d'anys, jugant a "Overkill" a la Wii. "Ens vam adonar que a cap dels nostres amics li agradava jugar, però que, en canvi, hi devia haver molta gent al món que estigués enamorada del joc".

-- Us hem de dir que el mateix diumenge 4 -a les 12 de la nit- ja es van esgotar les 500 invitacions exclusives que va oferir l'Espai Internet per donar-se d'alta a Bananity (a les cinc de la tarda ja havíem repartit més de 300 !!). Podeu demanar-ne directament a la seva web.

Moltes gràcies a tots per la confiança !!!

Categoria: Xarxes socials
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui comencem amb un assumpte de bigotis. Parlem de Movember, iniciativa web internacional que pretén, amb bon humor, sensibilitzar la societat en la lluita contra el càncer de pròstata. Com cada mes de novembre des de l'any 2003, milers d'homes de tot el món s'hi apunten amb un propòsit: deixar-se créixer el bigoti i recaptar donacions. Al llarg de 30 dies han de penjar fotos de la seva evolució capil·lar (ara encara incipient) i tothom qui vulgui pot entrar al seu perfil, deixar-hi comentaris i, si vol, aportar diners destinats a la investigació contra el càncer de pròstata. També hi ha dones que s'hi apunten, i es deixen créixer bigotis "virtuals". En aquesta edició hi participen més de mig milió de voluntaris. Els participants s'anomenen Mo Bros i protagonitzen, a més, diverses accions en favor de la prevenció d'aquesta malaltia.


Movember se celebra simultàniament en catorze països: Austràlia, Nova Zelanda, Regne Unit, Irlanda, els Estats Units, el Canadà, Sud-àfrica, Finlàndia, els Països Baixos, Bèlgica, Dinamarca, Noruega, la República Txeca i Espanya.

A Catalunya comptem, des de fa temps, amb la presència a Internet de la web Cancerdeprostata.org, iniciativa de la Fundació contra el Càncer Fefoc, en què podem trobar tota mena d'informació útil sobre el tema: des de consells de prevenció, estratègies terapèutiques o suport psicològic. Hi podem trobar, a més, un innovador servei de psicoteràpia per telèfon, a més d'un consultori i d'un fòrum per als usuaris, ja siguin malalts o familiars.

Categoria: Xarxes socials
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Qui no ha tingut mai al cap una mesura per arreglar la situació política i social? Doncs aquesta web ens dona l'opció de posar-la per escrit i votar les que hagin proposat altres usuaris. Es diu 100medidas.es i vol aconseguir un llistat amb les cent mesures més votades, per enviar-lo a La Moncloa l'endemà de les eleccions del 20-N, per tal que el nou govern en prengui nota. Només cal registrar-se, triar una de les tretze categories, de treball a justícia o sanitat, i fer la proposta, en no més de sis frases.


De moment ja s'han recollit més de cent, i entre les més votades hi ha: Supressió de pensions vitalícies als politics, requisits mínims per ser alt càrrec públic, o llistes obertes a les eleccions. També hi ha moltes altres propostes com ara finançament sindical nomes per afiliats, prohibició de presentar imputats en llistes electorals, legalitzar la prostitució, suprimir les diputacions, supressió del Senat, fusió d'ajuntaments, suprimir ajuts a l'Esglèsia, etc... La web deixa clar que no es poden expressar desitjos ni opinions, només propostes.
Categoria: Xarxes socials
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Recordin que aquest dimecres, 20 de juliol, se celebra el II Dia de la música en català a Facebook. Si en són usuaris, només han de penjar, aquell dia, la cançó en català que més els agradi al seu mur, i etiquetar l'esdeveniment. Recordem que, per fer-ho, primer s'ha de posar @ i després començar a escriure el nom de l'esdeveniment, i ja apareixerà; només s'haurà de clicar sobre ell. En aquesta segona edició la iniciativa vol tornar a omplir de música en llengua catalana aquesta xarxa social, i demostrar que el català és un idioma ben viu.ALTRES ENLLAÇOS

Facebook dels impulsors de la iniciativa: Descobreix la nova música en català
Blog dels impulsors de la iniciativa: Descobrint el dia
Facebook del Primer dia de la música en català: 9 de desembre de 2010
Categoria: Xarxes socials
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
"Polseres vermelles" es va acabar al maig, però la seva flama encara és ben viva, a la xarxa, alimentada pels seguidors. Un dels més destacats és Joan Pons, un nen de dotze anys, d'Igualada, que ha creat un blog on va donant tot tipus d'informacions de la sèrie. Hi podem trobar des d'entrevistes amb els protagonistes fins a un ampli reportatge fotogràfic de l'hospital de Cabrils on es va fer el rodatge o els videoclips de totes les cançons de la sèrie. En Joan, a més, ha aconseguit retratar-se gairebé amb tots els actors. El blog és el més seguit, dels no oficials, dedicats a aquesta sèrie, el va crear al febrer i ja s'acosta a les 90.000 visites. Seguir-lo és una bona manera de fer més curta l'espera fins que tornin els "polseres" l'any 2012. En Joan també manté un grup al Facebook i un Twitter sobre "Polseres vermelles".

Aquesta sèrie, escrita per Albert Espinosa, ha estat un dels èxits de la temporada a TV3 i, a tall d'exemple, l'episodi final va aconseguir una mitjana de 656.000 espectadors i una quota de pantalla del 20,6%. Al llarg del tretze episodis, a més, la sèrie ha estat molt seguida a través de les xarxes socials, com ara Facebook i Twitter, on el mateix Albert Espinosa -que també escriu el blog oficial- s'encarregava de contestar personalment els comentaris dels telespectadors.ALTRES ENLLAÇOS

La llista de la música de Polseres Vermelles a Spotify
Entrevista a Joan Pons al blog "Les notícies de l'Arnau"
2ona polseresvermelles - Un altre blog de fans de Polseres Vermelles, dedicat a la segona temporada

Categoria: Xarxes socials
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui comencem parlant d'una nova eina per tractar el contingut que generen les xarxes socials. Es diu Storify i serveix, bàsicament, per crear històries i recollir informació que no volem que es perdi. Funciona d'una manera molt fàcil: podem fer una recerca, per exemple, sobre l'últim vol del transbordador "Discovery" i ens troba tot el que se n'ha publicat a Twitter, Facebook, Flickr, Youtube o Google. Podem anar afegint al nostre document els textos i les imatges que vulguem i crear la nostra història.Ja l'utilitzen usuaris de tot el món; un d'ells, el periodista del 3cat24.cat Joan Carreras, Janquim, que ha estat entrevistat al blog de Storify com a exemple del que anomenen buscar històries a la conversa global. Janquim ha fet, per exemple, una història, recollint material sobre la cançó de John Lennon, Imagine. O una altra sobre la frase My dad is fat, com a experiment creatiu per explorar com la gent es comunica a Twitter.

Però el projecte de Joan Carreras va més enllà, i ha creat un blog anomenat Interviewing the world, on es pregunta si "és possible fer una entrevista al món a partir d’aquesta conversa global, transparent?". I de moment ha fet vàries experiències, des de cançons a la dutxa via Twitter, o refer el Pare Nostre en diversos idiomes. I segueix creant històries amb Storify.

Un altre exemple de la utilitat de Storify per explicar històries es el cas de l'ordinador perdut --i trobat-- a Nova York (i del qual vam parlar fa dues setmanes en un altre "Espai Internet"), on amb aquesta eina es van recollir tots els "tweets" generats arran de la petició de socors del seu propietari, i es podia seguir el fil de tota la història, minut a minut, fins a arribar a la seva feliç conclusió.
Anterior       Següent