Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Sant Jordi s'acosta i toca parlar de llibres. "Visat" és una revista digital que recull una exhaustiva informació tant de les traduccions d'obres de tot el món al català com de les traduccions d'obres catalanes a idiomes estrangers.Hi ha quatre seccions principals: prosa, poesia, teatre i autors medievals, i en cada una hi ha una selecció d'autors, amb una completa fitxa que en recull la biografia, fragments d'algunes de les seves obres i bibliografia tant de l'obra original com de les traduccions que se n'han fet. Fins i tot recull les traduccions a llengües com l'esperanto, com la que es va fer de l'obra "Solitud", de Víctor Català.

"Visat" és la revista del Pen Català, està activa des del 2006 i es defineix com "la primera revista que posa la mirada en la feina dels traductors i en les relacions literàries entre cultures d'arreu del món." La directora de la web és Simone Skrabec.

Categoria: Xarxes socials
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I ara parlem d'una forma d'expressió de la llengua ben popular: els refranys. Han sentit mai allò de "Qui no vulgui pols que no vagi a l'era"? O que "A cada bugada es perd un llençol"? O que "Tota pedra fa paret"?

Aquests només són alguns dels més de cinc-cents refranys que ens proposen quatre estudiosos de les universitats de Vic i de Barcelona perquè participem en una enquesta sobre el coneixement i l'ús de les frases fetes: Els refranys més usuals de la llengua catalana.

Participar-hi és molt fàcil, només han de baixar un qüestionari en forma de fitxer d'Excel en què hauran de posar les seves dades i apuntar el seu grau de coneixement de cada refrany, si en saben alguna variant i, al final, suggerir-ne de nous, si n'hi han trobat a faltar cap. Tenen temps per contestar fins a Sant Joan.

Tots els que hi participin rebran un correu electrònic amb el document final que recollirà la llista final dels refranys més votats. Els refranys es classifiquen en 14 temes, com, per exemple, meteorologia, calendari, consells o moral, i s'hi inclou un calaix de sastre per recollir els més inclassificables.Els responsables de l'estudi són Joan Fontana (paremiòleg coneixedor de la llengua i la cultura romaneses), José Enrique Gargallo (expert en paremiologia romànica i investigador principal del projecte ParemioRom, "Paremiologia romànica: refranys meteorològics i territori"), Víctor Pàmies (lingüista, especialitzat en paremiologia digital) i Xus Ugarte (especialista en traducció paremiològica).

Víctor Pàmies, responsable de la web refranys.com, és conegut en l'àmbit de la paremiologia per haver impulsat la recerca del "Top ten de refranys catalans", l'any 2010, que va guanyar aquell que recomana a "qui no vol pols, que no vagi a l'era". Va ser una iniciativa de la qual vam parlar en un anterior "Espai Internet". Actualment, Pàmies té actiu un altre projecte web anomenat "300 dites que faran història", on recull cada dia un refrany, fins a la data del 9 de novembre, que és la data fixada per fer la consulta sobre el futur polític de Catalunya.

Els responsables del projecte asseguren que "les dites i els proverbis determinen el pòsit cultural d'un poble o d'una comunitat" i fixen el seu objectiu a "aconseguir pel cap baix un miler d'enquestes emplenades, representatives de tot el domini lingüístic, durant un termini d'uns sis mesos per, posteriorment, poder analitzar-les i fer-ne un escrutini i estudi més profund."

Categoria: Xarxes socials
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I, com que Sant Jordi no només són lletres, sinó també amor, avui acabem recomanant una web que, segons els autors, vol servir per millorar la vida en parella.

En aquesta web, que es titula Bruno & Clara, un personatge, el Dr. Van Love proposa una dotzena de plans per acabar amb la rutina i fer revifar la flama de l'amor. Amb il•lustracions de Jordi Labanda, la web explica el que fan els dos protagonistes que li donen títol, el Bruno i la Clara, dos pares de família que voregen la quarantena.Si s'hi donen d'alta, podran seguir de franc aquests dotze plans i compartir el resultat amb els altres usuaris.

A més, el Dr. Van Love va afegint al seu Facebook suggeriments i propostes de caire romàntic.

Els responsables de la web, plantejada com un entreteniment lúdic i festiu, asseguren que els plans que proposen "no són complicats ni costosos econòmicament, i només busquen aportar la imaginació i la frescor que el dia a dia va afeblint."


Categoria: Dades i xifres
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui comencem molt primaverals, i els proposem mirar al seu voltant i ajudar a fer el cens dels ocells que viuen als nostres pobles i ciutats. La iniciativa és de l'Institut Català d'Ornitologia, que ha posat en marxa -al febrer- aquesta web col:laborativa, en què qualsevol aficionat a les aus es pot apuntar i fer el seguiment dels ocells que podem trobar als parcs públics o als jardins, balcons i terrasses particulars.

A ocellsdelsjardins.cat cal que s'hi donin d'alta i hi registrin un o més d'aquests espais per poder-ne fer el seguiment. Obtindran una relació de les espècies més comunes a Catalunya, que també es podran imprimir, i, amb aquesta relació com a guia, ja podran anotar les seves observacions en una fitxa i fer recomptes cada cop que vulguin.S'hi poden afegir dades dia a dia, cada setmana o quan es vulgui. L'únic registre que els organitzadors demanen ara més expressament és el de l'últim cap de setmana de maig, ja que coincideix amb el període de nidificació. A més de dades, també s'hi poden afegir imatges i sons. Només compten els ocells que estiguin fent ús del jardí, no els que passen sobrevolant o són al jardí o parc del costat.

Els responsables de l'ICO anuncien que "a partir de la informació obtinguda es treballarà en l'elaboració de tendències poblacionals, preferències de tipologies de jardí, preferències de menjadores i un seguit de variables que són aplicables a gestió i conservació." L'objectiu de la crida ciutadana és "ajudar els científics a comprendre quan i per què els ocells visiten els jardins i altres petits espais verds dels pobles i ciutats de Catalunya" i respondre a preguntes com ara: "Les aus migratòries vénen més aviat quan la primavera arriba abans d'hora? Les aus granívores vénen més a menjar als jardins quan manca aliment natural a l'hivern? Com afecta el desenvolupament urbà la capacitat de les aus per viure a la ciutat? O quin paper tenen els jardins situats en petits pobles i en zones més rurals?


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 16/06/2013: Per observar els nius a Catalunya
Espai Internet 14/04/2013: Un any del bosc, resumit en dos minuts
Espai Internet 24/06/2012: Una família d'àligues pescadores, en directe
Espai Internet 17/06/2012: Midway: la tomba dels albatros
Espai Internet 29/04/2012: Per seguir el moviment dels animals a Catalunya
Espai Internet 13/11/2011: Un bosc virtual i sostenible
Espai Internet 07/02/2010: Tota la natura ibèrica, a la web
Espai Internet 18/10/2009: Mirant amunt, buscant ocells
Espai Internet 03/08/2008: De safari, sense anar gaire lluny
Orenetes.cat

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Aquest cap de setmana s'ha celebrat a Barcelona la quarta edició del Fòrum Social Català, i, d'entre totes les iniciatives que s'han fet, en destaquem una ,que viu, directament, a la xarxa.

Es tracta de la web pamapam.org, un mapa col•laboratiu de Barcelona que situa els punts on podem practicar el consum responsable i l'economia solidària. Què hi trobarem? Doncs, per exemple, quatre entitats de banca solidària; moltes botigues de roba, ordenades per si són de vestit, calçat, segona mà, intercanvi, o productes fets aquí; O moltes més tendes d'alimentació, que podem filtrar per conceptes com ara el tipus de menjar, o si son productes ecològics o procedents de cooperatives.De cada punt de venda, un cop hi cliquem a sobre, se'ns en desplega una completa fitxa, amb l'adreça, horaris, dades de contacte i tota la informació sobre la seva activitat.

El mapa és una iniciativa de l'ONG Setem, oberta a noves incorporacions, tant de les pròpies botigues que hi vulguin aparèixer com de consumidors que vulguin fer les seves propostes. Amb pamapam, Setem vol "transformar la ciutat a partir de la cistella de la compra". Una gran eina, doncs, per representar sobre el mapa la xarxa de comerç solidari de Barcelona.

La web també enllaça amb un blog amb actualitat sobre el món solidari i del consum responsable i dóna accés a una pàgina de recursos "online" del mateix tema. Si voleu saber tot el que s'ha fet durant el 4t FSC podeu consultar també la seva web.
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
La tercera web de la setmana també demana la seva col·laboració, però, en aquest cas, en el camp artístic.

Volen triar les deu pintures universals de Barcelona? És una proposta que els fa la Capital de la Cultura Catalana Barcelona 2014, i es tracta d'elegir entre les 75 obres més significatives -que també van ser escollides pels internautes- i votar per les deu que es considerin millors, a través d'un petit formulari que hi ha a la mateixa web. De cada obra hi ha una fitxa amb la localització, títol, autor i la imatge, i, en alguns casos, l'enllaç al web del lloc on es pot trobar. Tenen temps per votar fins al diumenge 27 d'abril.Es tracta tant les pintures que han estat realitzades a Barcelona com aquelles altres que, per circumstàncies de la història, tot i no haver estat pintades a la ciutat, hi són de manera permanent. Les obres es reparteixen entre quinze espais barcelonins, entre els quals destaquen el MNAC, on n'hi ha vint-i-cinc, o les Fundacions Miró i Tàpies i el Museu Picasso, que tenen deu candidats cadascun.

Altres llocs on hi ha obres candidates són: Ajuntament de Barcelona (2), Arxiu Joan Maragall (1), Fundació Vila Casas - Can Framis/Museu de Pintura Contemporània (3), Monestir de Pedralbes (1), Museu d'Història de Barcelona (4), Museu d'Història de Catalunya (2), Palau de la Generalitat (3), Palau Moja (1), Parlament de Catalunya (1) o la parròquia de Sant Andreu de Palomar (1). Les pintures es presenten per ordre alfabètic del lloc on estan situades, i, si n'hi ha més d'una, també per ordre alfabètic del nom de la pintura.

L'objectiu de la votació és promocionar el patrimoni pictòric de Barcelona entre els ciutadans i projectar les deu pintures elegides en l'àmbit nacional i internacional.

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Divendres va fer set anys que es va començar a emetre la secció Espai Internet al Telenotícies Migdia Cap de Setmana del diumenge. Primer de forma quincenal i desprès cada setmana, com fins ara, l’Espai Internet ha intentat posar a l’abast de tots els espectadors les novetats que ha anat generant la xarxa, tant a nivell de webs i portals com de blogs.

Al llarg de 340 programes, i amb més d’un miler de pàgines recomanades, l’Espai Internet ha intentat fer una feina de divulgació adreçada a un públic no especialitzat, buscant engrescar, entretenir, sorprendre i, sobretot, informar.

Ja hem fet 7 anys !

El que va néixer com una petita secció televisiva es va ampliar aviat al propi àmbit online, amb la creació d’un blog al portal 324.cat, en el que setmanalment es recullen els vídeos i els textos de l’Espai Internet, amb més informació i enllaços afegits.

La tasca de l’Espai Internet ha estat reconeguda amb diversos guardons com ara el Premi Blogs Catalunya 2010 al millor blog de tecnologia, el cinquè Premio Periodismo Tecnalia 2011 en la categoria d’Internet i el Premi d'Excel·lència 2012 en l'Àrea de Divulgació de les TIC, en l'apartat de Televisió, del Col·legi d'Enginyers Tècnics i Perits de Telecomunicació de Catalunya (COETTC).

Durant els pròxims mesos la secció té previst ampliar continguts, incorporant també la recomanació d’aplicacions per a smartphones.

L’Espai Internet el fan els periodistes Jordi Aguilera i Antonio Novella, amb disseny de Rubén García Perdomo i muntatge d’Àlex Fazzio i Jordi Canadés.
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Sabien que al barri de Sants-Montjuic hi ha un refugi anti-aeri de la Guerra Civil que es pot visitar? O que al carrer Sant Elies, de Sarrià-Sant Gervasi, hi ha haver una de les txeques on durant la guerra es detenia als presumptes franquistes? Són només dues de les parades de les rutes de memoriabcn.cat, una nova web que vol recuperar la història de Barcelona al llarg del segle XX.D'una manera molt clara i entenedora podem accedir fins a deu recorreguts pels diferents barris de la ciutat, centrats en els períodes corresponents a la Segona República, la Guerra Civil, el franquisme i la Transició. De cadascun dels 68 llocs que es recomanen, la web ens dóna fotografies, un text informatiu i les coordenades exactes per poder-los visitar.

Memoriabcn.cat és un projecte desenvolupat per l'Associació Conèixer Història, coordinat per Oriol López, amb el suport de la Universitat de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona. La web també té una versió app per a smartphone (de moment, només per Iphone), i està disponible en català, castellà, anglès i francès.
Categoria: Dades i xifres
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Volen participar en una enquesta a nivell mundial i opinar sobre quins son els problemes del planeta que més els preocupen? L'any passat, l'ONU va engegar el projecte "El meu món 2015" per conèixer les prioritats dels ciutadans per crear un món millor, i ara l'enquesta acaba de superar el milió i mig de participants. Hi ha setze opcions per votar, que van des de les llibertats polítiques, l'educació o l'accés a l'aigua potable, fins a la millor assistència sanitària o el canvi climàtic, i se n'han d'escollir sis.A més poden afegir, si volen, qualsevol altre prioritat. L'enquesta està disponible en setze llengües, entre les quals també hi ha el català. La web ens permet veure quanta gent ha contestat fins ara, país per país, i també saber quines són les prioritats dels ciutadans de cada estat i comparar-les amb la mitjana mundial. A Espanya, per exemple, el més votat és una bona educació, igual que al global mundial, tot i que la segona prioritat és un govern honest i sensible que, en canvi, és la quarta prioritat mundial.

A l'enquesta hi han participat fins avui un total de 14.531 ciutadans espanyols. I sembla que als països menys desenvolupats ha despertat més interès. Per exemple, a l'Índia ja han votat 253.000 persones.

L'objectiu de l'enquesta és elaborar un informe i compartir els resultats amb els líders mundials per elaborar una nova agenda global de desenvolupament.

06/04/2014: On dormen els nens

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui acabem, precisament, amb la imatge gràfica d'un dels gran problemes del planeta: la desprotecció de la infància. L'ha denunciat el fotògraf James Mollison al seu llibre "On dormen els nens", publicat al 2011.La idea és molt senzilla: mostrar 56 retrats d'infants de tot el món, juntament amb la foto del lloc on passen la nit. D'aquesta manera l'autor vol simbolitzar en una sola imatge l'estatus i el mode de vida de cada nen. D'un cop d'ull es posa en evidència la gran desigualtat i diferència que hi ha entre els nens, segons el lloc on viuen: de l'extrema pobresa d'un nen romanès que viu al carrer a Itàlia, fins a l'entorn polititzat que envolta aquesta nena palestina o la senzillesa del dormitori d'una nena japonesa.

Mollison retrata nens dels EUA, Mèxic, Brasil, Anglaterra, Itàlia, Israel i Palestina, Kenya, Senegal, Lesotho, Nepal, Xina i l'Índia. Les fotografies les va fer durant la seva tasca professional com a fotògraf per projectes d'UNICEF i de l'empresa Benetton. En aquest enllaç trobaran l'accés a la reproducció digital del llibre sencer, i des d'aquest altre enllaç podran comprar un exemplar del llibre en paper. Aquí, Mollison explica les raons que el van motivar per fer aquest llibre.

James Mollison va néixer a Kènia, l'any 1973, es va criar al Regne Unit i actualment viu a Venècia, on treballa per la firma de moda Benetton. Mollison és autor d'altres llibres, com ara "James and another apes", amb retrats de simis o "The disciples", dedicat a seguidors de grups musicals retratats als concerts dels seus ídols.
Anterior