Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui parlem d'història. Demà farà 75 anys del començament de la Segona Guerra Mundial i, de tot el que es pot trobar a la xarxa, els n'hem fet un petit tast amb un menú de tres plats.

De primer, un clàssic: Inside WWII, la pàgina interactiva del nord-americà History Channel. Un mapamundi ens situa sobre tres escenaris bàsics: els Estats Units, Europa i Àfrica i Àsia. Fent "zoom" sobre qualsevol dels tres, es despleguen una trentena de carpetes, centrades en temes específics. A Àsia, per exemple, n'hi trobem una dedicada al portaavions "Enterprise", un dels protagonistes de la Guerra del Pacífic, i una altra a un dels seus grans antagonistes: l'avió de caça japonés "Zero".La pàgina interactiva és només una petita mostra de tot el material que hi ha a la web del canal sobre la Segona Guerra Mundial. Hi trobem, també en anglès, 63 vídeos i un centenar de documents, articles i fotografies que toquen tota mena de temes, des de l'internament dels ciutadans d'origen japonès als Estats Units fins a la batalla de Stalingrad.


De segon, un blog: Nonsei SGM recull, en castellà, i des de fa cinc anys, gairebé 500 articles, a un ritme de publicació de dos setmanals, sobre aspectes anecdòtics o poc coneguts del conflicte mundial. Són articles molt ben documentats i il•lustrats, que ens revelen, per exemple, quins són els vint avions més singulars de la Segona Guerra Mundial, amb alguns d'aspecte realment estrany.

Una altra entrada ens aclareix que la fugida més gran d'un camp de presoners no la van protagonitzar els aliats, sinó els 359 japonesos que es van escapar de Cowra, a Austràlia. Tots van ser capturats, o es van suïcidar abans de ser-ho. Un altre aspecte destacat és el recull de pintures de Takeshi Yuki dedicades a la flota imperial japonesa. Veritables obres d'art. El responsable de Nonsei SGM és David Ribas, d'Ourense.

I, per postres, una curiosa afició. Serguei Larenkov és un mariner mercant rus que ha ajuntat les seves dues passions: la fotografia i la Segona Guerra Mundial. Al blog "Link to the past", s'ha dedicat a recopilar antigues fotografies del conflicte i, aprofitant els seus viatges, ha anat al lloc on van ser preses, per tornar a fotografiar-lo avui, amb el mateix enquadrament, i fer meticulosos muntatges de les dues imatges amb Photoshop.

El resultat és espectacular i té un toc fantasmagòric, amb la qual cosa el passat sembla recuperar la vida. Els edificis antics, sovint destrossats, en fotos en blanc i negre, es fonen amb la imatge actual en color, amb els carrers moderns.

Són imatges de ciutats com ara Sant Petersburg (l'antiga ), Leningrad, Volgograd (l'antiga Stalingrad), Moscou, Berlín, Praga, París i Sebastopol, o escenaris de batalles com la de Normandia.

S'hi veuen soldats desconeguts i civils, i també els grans protagonistes de la guerra, com ara Hitler, quan va ser a París, o Stalin, Roosevelt i Churchill a la Conferència de Jalta.

El blog on penja els seus experiments és en rus, tot i que té una versió en anglès. també té una mena de catàleg, on es pot fer un visionat més sistemàtic de les fotografies, ordenades per la seva localització.

Larenkov no és l'únic que es dedica a aquesta afició de fondre el passat amb el present; de fet, hi ha un grup de Flickr que s'anomena "Looking into the Past" on es recopilen imatges d'aquest tipus.


Un altre blog interessant, en aquest cas dedicat al món del cinema, és "La Segunda Guerra Mundial en el cine", que recull 349 ressenyes dedicades a títols de tots els temps, tant de películes com de sèries televisives, centrades en el conflicte, des del 1942 fins avui. Al blog, hi ha un llistat alfabètic de les pel·lícules sobre aquest tema, que ens permet d'un cop d'ull repassar tot el seu contingut.

També destaquem el blog "Guerra Abierta", de l’escriptor especialitzat en temes bèl•lics Javier Ormeño. Conté un miler d'entrades dedicades als fets i els personatges més diversos relacionats amb el conflicte.

Cal fer esment també de l'article de Viquipèdia dedicat a la Segona Guerra Mundial, amb molta informació i imatges. L'article compta amb el distintiu de qualitat per la seva excel·lència.

I, finalment, un dels més complets arxius que hem trobat a Internet és World War II Database. No és visualment gaire atractiu, però sí que ens ofereix informació exhaustiva i molt ben ordenada per temàtiques.


ALTRES ENLLAÇOS

Molts enllaços sobre la 2ª GM
worldwar-2.net
Portal ww2live
Fòrum lasegundaguerra.com
Moltes pintures de Takeshi Yuki


Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Atenció als fans de la química, en general, i a aquells que estiguin preparant aquesta assignatura per al setembre, en particular: ”Periodic Videos” és una web que no ha de faltar entre els seus favorits. Es tracta d'una iniciativa de l'equip del professor Martyn Poliakoff, de la Universitat de Nottingham, que consisteix en 118 vídeos corresponents a tots i cadascun dels elements de la taula periòdica, de l'hidrogen a l'ununocti.Cada vídeo és una completa explicació, en anglès, de l'origen i de les propietats de cada element, amb experiments inclosos. La web, a més, inclou molts altres vídeos centrats en l'explicació de molècules (com ara l'àcid sulfúric o l'alcohol) i, fins i tot, en la visita de llocs d'importància en la història de la química, com la mina sueca d'Ytterby, on es van descobrir quatre elements (itri, terbi, erbi i iterbi).

Els vídeos els ha produït el periodista Brady Haran, que havia treballat a la BBC. Els altres membres de l'equip són els químics Peter Licence, Stephen Liddle, Debbie Kays, Neil Barnes i Sam Tang. Els vídeos es van començar a enregistrar el juny del 2008, i el seu canal de YouTube compta amb prop de 500.000 subscriptors i més de 60 milions de visualitzacions.

ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 08/06/2008: La taula periòdica dels elements, explicada amb humor
Base de dades sobre la Taula Periòdica dels Elements, feta per alumnes d'ESO
La Taula Periòdica dels Elements, a la Viquipèdia
Com recordar la Taula Periòdica dels Elements (de conya)
Canal de youtube, amb experiments, "Reacciona i explota"

Espai Internet 09/02/2014: UAu, això és química!
Espai Internet 22/09/2013: Jocs de ciència amb Recerca en Acció
Espai Internet 13/10/2012: Pluja de pilotes (de ping pong)
Espai Internet 19/02/2012: Concursos educatius a la xarxa: X(p)rimenta i Espiral
Espai Internet 23/09/2012: Gaudeix del turisme científic
Espai Internet 07/08/2011: L'Any Internacional de la Química, a la xarxa
Espai Internet 20/09/2009: Revista de ciència, virtual
Espai Internet 05/07/2009: Un laboratori a la cuina
Espai Internet 16/03/2008: Trucs per estalviar temps

Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I acabem amb un vídeo també molt relacionat amb la ciència. És una demostració del que pot fer la levitació magnètica per convertir en objectes espectaculars estris d'ús quotidià, com ara un tauler d'escacs. El secret és ocultar bé els imants que fan possible la suspensió d'objectes de fins a 10 quilos de pes, i crear així un efecte gairebé màgic.Qui no s'ha imaginat mai poder veure volar de debò el "Falcó Mil·lenari"? El vídeo l'ha fet l'especialista en il·lusions òptiques científiques Brusspup, amb els productes magnètics de l'empresa holandesa Crealev.Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Els ve de gust un pollastre amb escamarlans? O uns farcellets de crema de roquefort amb mel? O uns calamars a la planxa amb salsa de pa de fetge? Doncs parin atenció, perquè avui comencem parlant de cuina, de cuina de tota la vida. Aquesta és la voluntat del blog "La Cuina de Sempre": oferir plats tradicionals i defensar, principalment, la gastronomia catalana amb receptes a l'abast de tothom i il·lustrades amb força fotografies (fetes –com diu el seu autor- “amb una ma cuinant, i l’altre a la càmera”).Hi trobem més de 800 plats molt ben classificats en 21 categories, de la A d' "amanides" a la W de "wok". També hi ha receptes de fora de Catalunya, que s'agrupen segons la procedència, ja siguin, per exemple, àrabs, cubanes, mexicanes o xineses. I hi ha un apartat especial per a les receptes de pastisseria. Cal destacar-ne la secció de consells, molt útil per als més inexperts, on aprendrem des de com dessalar el bacallà fins a com coure un pop. Finalment, a l'apartat "Com t'ha quedat", els usuaris tenen l'opció d'enviar fotos dels seus plats un cop cuinats i rebre'n una valoració.

L'autor del blog La Cuina de Sempre és l'Albert Vilas, informàtic, antic pastisser i aficionat a la gastronomia. El 65 per cent de les receptes són extretes del llibre "Corpus del Patrimoni Culinari Català", el 10 per cent són receptes familiars transmeses sobretot per la seva mare, i el 25 per cent restant són de collita pròpia i de pastisseria professional.

A la presentació del blog, l'Albert Vilas declara que es tracta d'un "homenatge a la cuina de la nostra família, a les nostres àvies i, en particular, a la meva mare, la Pilar, una persona que va dedicar tota la seva vida a cuidar els seus, entre altres maneres, a través del menjar."

La resta de l'equip de “La Cuina de Sempre” l'integren Manel Vilas, Marta Carvajal, Silvia Naranjo, Lluís Vilas i Jaume Guillamón.


ALTRES ENLLAÇOS

Enllaços amics de "La Cuina de Sempre"

Espai Internet 06/01/2013: Cuina fàcil, amb vídeos pas a pas
Espai Internet 11/01/2009: Cuina a la xarxa
Espai Internet 01/03/2009: El major receptari en català
Espai Internet 25/05/2014: Periodistes i fogons: Gastronomistas.com
Espai Internet 15/05/2011: Per menjar bé i sa
Espai Internet 24/08/2008: Especial cuina refrescant
Espai Internet 01/02/2009: Allioli on USA
Espai Internet 04/03/2012: Visca la carmanyola!
Espai Internet 20/11/2011: Per triar els millors menús de migdia

Receptes del blog "L'hora del tupper"
Cuina amb compte: Receptes senzilles
Baixagastronomia (amb molts enllaços a blogs de cuina)
Receptes del programa Club de cuines
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Els convidem ara a explorar el Grand Canyon del Colorado amb nosaltres. Ho fa possible, un cop més, l'eina Street View, de Google Maps, como ho expliquen en aquesta pàgina del seu blog.A dalt d'una embarcació, les seves càmeres han recorregut el riu al seu pas pel parc nacional de l'estat nord-americà d'Arizona, i ara podem reviure virtualment la visita, fins i tot baixant pels seus ràpids a tota velocitat, com podem veure en aquest vídeo demostratiu, que ha editat el mateix Google Maps.

Al seu canal de youtube també hi han penjat un recorregut pel riu més gran del món: l’Amazones.

Un viatge que es pot fer de manera organitzada amb alguna de les empreses turístiques que fan baixades en grup, però que, si es vol fer de manera privada, cal apuntar-se a una llista d'espera de més de deu anys. La digitalització del recorregut pel Grande Canyons ha estat possible gràcies a la col·laboració de l'ONG American Rivers, que lluita per la preservació de les riqueses fluvials nord-americanes.

El Colorado és un dels grans rius d'Amèrica del Nord. El seu recorregut de 2.334 quilòmetres el porta des de les Muntanyes Rocalloses fins a les aigües de l'Atlàntic, al golf de Califòrnia. Passa per cinc estats dels Estats Units (Colorado, Utah, Arizona, Nevada i California) i dos de Mèxic (Baja California i Sonora). Abasteix d'aigua potable a més 36 milions de persones, de Denver a Los Angeles, i rega quatre milions d'hectàrees, on es produeixen el quinze per cent de les collites dels Estats Units.

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I per acabar, els deixem amb 30 imatges que desafien el vertigen. Les han recopilat a la revista digital d'art visual i disseny "Bored Panda". Són realment espectaculars i ens traslladen tant a paisatges naturals com a grans vistes urbanes.Val la pena parar-se a contemplar-les una per una. De cada fotografia es diu qui n'és l'autor i, en alguns casos, es facilita un enllaç a la seva web.

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui comencem amb música. A Discos No Sol·licitats podrem escoltar Billy Joel, The Monkees, Roy Orbison o Sony & Cher, entre molts d'altres artistes dels anys 60 i 70.

L'autor del blog és un mataroní que, com a declaració de principis, promet recollir "discografia, anècdotes, fets, tonteries i altres consideracions històriques" del panorama musical d'aquesta època del pop-rock. Cada entrada és una petita fitxa, normalment dedicada de forma monogràfica a un cantant o a un grup, que inclou una cançó representativa de la seva trajectòria.
El blog va començar l'agost de l'any passat i ja suma més d'un centenar d'articles, que podem trobar ordenats alfabèticament, de la A del Trio América a la Z de Zager & Evans, un duet que es va fer famós amb un sol èxit: el tema futurista "A l'any 2525".
Categoria: Blogs
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I de la música, als esports. Aquesta és la temàtica principal del blog "Esport, Opinió i Futur" del jove Martí Odriozola, que, amb només 15 anys, ha construït una pàgina sòlida i ben raonada, on escriu les seves opinions i les il·lustra amb fotografies. Diu que de gran vol ser periodista i, com es pot veure, d'entusiasme no n'hi falta.

Cada diumenge, al llarg de la temporada, ha anat penjant un article sobre el Barça, el futbol o altres esports, fins a completar el mig centenar. Especialment interessant és l'apartat "Darrere l'article", on, a través de 15 breus comentaris i fotografies, exemplifica el procés d'escriure.

03/08/2014: Dos blogs per viatjar

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Seguir els passos d'algú que ja hi ha anat és la millor manera d'estalviar-se problemes a l'hora de fer un viatge. Amb aquesta intenció, la d'aconsellar els que els segueixin, la Mari i el Marc escriuen el blog "La màgia de viatjar". Fins ara hi podem trobar cinc propostes, en forma de diaris, per visitar Indonèsia, Singapur, Tailàndia, Las Vegas o Nova York. El de Tailàndia, per exemple, és un dels més complets; no en va l'han visitat tres vegades.

Inclou 23 capítols, amb molta informació pràctica en català, anècdotes del viatge i força fotografies, per no perdre's res i ajudar a aprofitar més bé el temps. Hi ha propostes tan espectaculars com la d'un "trekking" per la selva al parc natural Mae Tang, amb trobada amb les formigues vermelles inclosa! Aquests dos viatgers empedreïts anuncien que aviat hi afegiran les experiències d'aquest estiu, que inclouen les Filipines, Hong Kong, Macau i Dubai.


I amb una intenció similar, però molt més especialitzada, va néixer NovaYork.Cat. Els autors també són una parella de joves catalans, la Clara i el Toni, i, en aquest cas, se centren exclusivament en la ciutat dels gratacels. Hi trobarem, evidentment, tot el necessari per preparar el viatge, però, sobretot, la web detalla del que podem fer per aprofitar al màxim la nostra estada: on menjar, què es pot comprar, quins espectacles podem veure o què podem fer si viatgem amb nens.

I no es queda aquí, sinó que, a més, ens descobreix aspectes menys habituals amb seccions com ara un apartat especial dedicat als "runners", que ens recorda que Nova York és una ciutat ideal per córrer, o un altre centrat en els racons que han estat escenaris de ficció, com ara les pel·lícules de Woody Allen. Fins i tot hi trobem algunes receptes perquè no ens deixem cap sentit per satisfer.


Categoria: Dades i xifres
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
A l'Espai Internet ens agraden els aniversaris, i aquesta setmana es commemora el de la bomba d'Hiroshima. Doncs bé, per acabar els deixem un mapa força curiós: es tracta d'una animació on es van enregistrant totes les explosions nuclears que hi ha hagut al món, any rere any. Un puntet de llum intermitent en marca al mapa el punt exacte, i a la línia superior apareix la bandera del país responsable, i s'hi van sumant les seves explosions, anomenades "assajos".A mesura que passen els anys veiem com s'amplia el "club nuclear" i van apareixent més i més banderes, fins a set, amb la del Pakistan. A la banda inferior dreta veiem el sumatori total: dues mil cinquanta-tres explosions l'any 1998, quan es van deixar de fer, oficialment, els assajos nuclears. A partir d'aquest punt hi ha un resum país per país, on les explosions arriben a crear una mena de macabre arbre de Nadal, com en el cas de l'antiga URSS, on es van fer esclatar 715 bombes nuclears.

A l'altre extrem de la balança hi trobem l'Amèrica Central i del Sud, els únics continents on mai no s'hi ha fet un assaig nuclear.

El mapa no compta els dos suposats assajos nuclears que hauria fet Corea del Nord (a l'octubre del 2006 i al maig del 2009) i que no han estat confirmats oficialment.

El vídeo és obra de l'artista japonès Isao Hashimoto.


ALTRES ENLLAÇOS

Història dels assajos nuclears, i la seva prohibició
Nuclear weapons testing
List of nuclear weapons tests
Nuclear Weapons Test Map
Nuclear Testing at Nuclear Files.org
Explosió de la primera prova de bomba atòmica, a Alamogordo
Vídeo del bombardeig d'Hiroshima
Vídeo de 1946, on es veu tota la destrucció que va causar la bomba atòmica a Hiroshima
Tots els vídeos de les proves atòmiques
Nuclear explosion (en anglès)
Nuclear weapons in popular culture (en anglès)


Anterior