Categoria: Dades i xifres
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui comencem molt primaverals, i els proposem mirar al seu voltant i ajudar a fer el cens dels ocells que viuen als nostres pobles i ciutats. La iniciativa és de l'Institut Català d'Ornitologia, que ha posat en marxa -al febrer- aquesta web col:laborativa, en què qualsevol aficionat a les aus es pot apuntar i fer el seguiment dels ocells que podem trobar als parcs públics o als jardins, balcons i terrasses particulars.

A ocellsdelsjardins.cat cal que s'hi donin d'alta i hi registrin un o més d'aquests espais per poder-ne fer el seguiment. Obtindran una relació de les espècies més comunes a Catalunya, que també es podran imprimir, i, amb aquesta relació com a guia, ja podran anotar les seves observacions en una fitxa i fer recomptes cada cop que vulguin.S'hi poden afegir dades dia a dia, cada setmana o quan es vulgui. L'únic registre que els organitzadors demanen ara més expressament és el de l'últim cap de setmana de maig, ja que coincideix amb el període de nidificació. A més de dades, també s'hi poden afegir imatges i sons. Només compten els ocells que estiguin fent ús del jardí, no els que passen sobrevolant o són al jardí o parc del costat.

Els responsables de l'ICO anuncien que "a partir de la informació obtinguda es treballarà en l'elaboració de tendències poblacionals, preferències de tipologies de jardí, preferències de menjadores i un seguit de variables que són aplicables a gestió i conservació." L'objectiu de la crida ciutadana és "ajudar els científics a comprendre quan i per què els ocells visiten els jardins i altres petits espais verds dels pobles i ciutats de Catalunya" i respondre a preguntes com ara: "Les aus migratòries vénen més aviat quan la primavera arriba abans d'hora? Les aus granívores vénen més a menjar als jardins quan manca aliment natural a l'hivern? Com afecta el desenvolupament urbà la capacitat de les aus per viure a la ciutat? O quin paper tenen els jardins situats en petits pobles i en zones més rurals?


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 16/06/2013: Per observar els nius a Catalunya
Espai Internet 14/04/2013: Un any del bosc, resumit en dos minuts
Espai Internet 24/06/2012: Una família d'àligues pescadores, en directe
Espai Internet 17/06/2012: Midway: la tomba dels albatros
Espai Internet 29/04/2012: Per seguir el moviment dels animals a Catalunya
Espai Internet 13/11/2011: Un bosc virtual i sostenible
Espai Internet 07/02/2010: Tota la natura ibèrica, a la web
Espai Internet 18/10/2009: Mirant amunt, buscant ocells
Espai Internet 03/08/2008: De safari, sense anar gaire lluny
Orenetes.cat

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Aquest cap de setmana s'ha celebrat a Barcelona la quarta edició del Fòrum Social Català, i, d'entre totes les iniciatives que s'han fet, en destaquem una ,que viu, directament, a la xarxa.

Es tracta de la web pamapam.org, un mapa col•laboratiu de Barcelona que situa els punts on podem practicar el consum responsable i l'economia solidària. Què hi trobarem? Doncs, per exemple, quatre entitats de banca solidària; moltes botigues de roba, ordenades per si són de vestit, calçat, segona mà, intercanvi, o productes fets aquí; O moltes més tendes d'alimentació, que podem filtrar per conceptes com ara el tipus de menjar, o si son productes ecològics o procedents de cooperatives.De cada punt de venda, un cop hi cliquem a sobre, se'ns en desplega una completa fitxa, amb l'adreça, horaris, dades de contacte i tota la informació sobre la seva activitat.

El mapa és una iniciativa de l'ONG Setem, oberta a noves incorporacions, tant de les pròpies botigues que hi vulguin aparèixer com de consumidors que vulguin fer les seves propostes. Amb pamapam, Setem vol "transformar la ciutat a partir de la cistella de la compra". Una gran eina, doncs, per representar sobre el mapa la xarxa de comerç solidari de Barcelona.

La web també enllaça amb un blog amb actualitat sobre el món solidari i del consum responsable i dóna accés a una pàgina de recursos "online" del mateix tema. Si voleu saber tot el que s'ha fet durant el 4t FSC podeu consultar també la seva web.


Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
La tercera web de la setmana també demana la seva col·laboració, però, en aquest cas, en el camp artístic.

Volen triar les deu pintures universals de Barcelona? És una proposta que els fa la Capital de la Cultura Catalana Barcelona 2014, i es tracta d'elegir entre les 75 obres més significatives -que també van ser escollides pels internautes- i votar per les deu que es considerin millors, a través d'un petit formulari que hi ha a la mateixa web. De cada obra hi ha una fitxa amb la localització, títol, autor i la imatge, i, en alguns casos, l'enllaç al web del lloc on es pot trobar. Tenen temps per votar fins al diumenge 27 d'abril.Es tracta tant les pintures que han estat realitzades a Barcelona com aquelles altres que, per circumstàncies de la història, tot i no haver estat pintades a la ciutat, hi són de manera permanent. Les obres es reparteixen entre quinze espais barcelonins, entre els quals destaquen el MNAC, on n'hi ha vint-i-cinc, o les Fundacions Miró i Tàpies i el Museu Picasso, que tenen deu candidats cadascun.

Altres llocs on hi ha obres candidates són: Ajuntament de Barcelona (2), Arxiu Joan Maragall (1), Fundació Vila Casas - Can Framis/Museu de Pintura Contemporània (3), Monestir de Pedralbes (1), Museu d'Història de Barcelona (4), Museu d'Història de Catalunya (2), Palau de la Generalitat (3), Palau Moja (1), Parlament de Catalunya (1) o la parròquia de Sant Andreu de Palomar (1). Les pintures es presenten per ordre alfabètic del lloc on estan situades, i, si n'hi ha més d'una, també per ordre alfabètic del nom de la pintura.

L'objectiu de la votació és promocionar el patrimoni pictòric de Barcelona entre els ciutadans i projectar les deu pintures elegides en l'àmbit nacional i internacional.


Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Divendres va fer set anys que es va començar a emetre la secció Espai Internet al Telenotícies Migdia Cap de Setmana del diumenge. Primer de forma quincenal i desprès cada setmana, com fins ara, l’Espai Internet ha intentat posar a l’abast de tots els espectadors les novetats que ha anat generant la xarxa, tant a nivell de webs i portals com de blogs.

Al llarg de 340 programes, i amb més d’un miler de pàgines recomanades, l’Espai Internet ha intentat fer una feina de divulgació adreçada a un públic no especialitzat, buscant engrescar, entretenir, sorprendre i, sobretot, informar.

Ja hem fet 7 anys !

El que va néixer com una petita secció televisiva es va ampliar aviat al propi àmbit online, amb la creació d’un blog al portal 324.cat, en el que setmanalment es recullen els vídeos i els textos de l’Espai Internet, amb més informació i enllaços afegits.

La tasca de l’Espai Internet ha estat reconeguda amb diversos guardons com ara el Premi Blogs Catalunya 2010 al millor blog de tecnologia, el cinquè Premio Periodismo Tecnalia 2011 en la categoria d’Internet i el Premi d'Excel·lència 2012 en l'Àrea de Divulgació de les TIC, en l'apartat de Televisió, del Col·legi d'Enginyers Tècnics i Perits de Telecomunicació de Catalunya (COETTC).

Durant els pròxims mesos la secció té previst ampliar continguts, incorporant també la recomanació d’aplicacions per a smartphones.

L’Espai Internet el fan els periodistes Jordi Aguilera i Antonio Novella, amb disseny de Rubén García Perdomo i muntatge d’Àlex Fazzio i Jordi Canadés.
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Sabien que al barri de Sants-Montjuic hi ha un refugi anti-aeri de la Guerra Civil que es pot visitar? O que al carrer Sant Elies, de Sarrià-Sant Gervasi, hi ha haver una de les txeques on durant la guerra es detenia als presumptes franquistes? Són només dues de les parades de les rutes de memoriabcn.cat, una nova web que vol recuperar la història de Barcelona al llarg del segle XX.D'una manera molt clara i entenedora podem accedir fins a deu recorreguts pels diferents barris de la ciutat, centrats en els períodes corresponents a la Segona República, la Guerra Civil, el franquisme i la Transició. De cadascun dels 68 llocs que es recomanen, la web ens dóna fotografies, un text informatiu i les coordenades exactes per poder-los visitar.

Memoriabcn.cat és un projecte desenvolupat per l'Associació Conèixer Història, coordinat per Oriol López, amb el suport de la Universitat de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona. La web també té una versió app per a smartphone (de moment, només per Iphone), i està disponible en català, castellà, anglès i francès.
Categoria: Dades i xifres
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Volen participar en una enquesta a nivell mundial i opinar sobre quins son els problemes del planeta que més els preocupen? L'any passat, l'ONU va engegar el projecte "El meu món 2015" per conèixer les prioritats dels ciutadans per crear un món millor, i ara l'enquesta acaba de superar el milió i mig de participants. Hi ha setze opcions per votar, que van des de les llibertats polítiques, l'educació o l'accés a l'aigua potable, fins a la millor assistència sanitària o el canvi climàtic, i se n'han d'escollir sis.A més poden afegir, si volen, qualsevol altre prioritat. L'enquesta està disponible en setze llengües, entre les quals també hi ha el català. La web ens permet veure quanta gent ha contestat fins ara, país per país, i també saber quines són les prioritats dels ciutadans de cada estat i comparar-les amb la mitjana mundial. A Espanya, per exemple, el més votat és una bona educació, igual que al global mundial, tot i que la segona prioritat és un govern honest i sensible que, en canvi, és la quarta prioritat mundial.

A l'enquesta hi han participat fins avui un total de 14.531 ciutadans espanyols. I sembla que als països menys desenvolupats ha despertat més interès. Per exemple, a l'Índia ja han votat 253.000 persones.

L'objectiu de l'enquesta és elaborar un informe i compartir els resultats amb els líders mundials per elaborar una nova agenda global de desenvolupament.

06/04/2014: On dormen els nens

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui acabem, precisament, amb la imatge gràfica d'un dels gran problemes del planeta: la desprotecció de la infància. L'ha denunciat el fotògraf James Mollison al seu llibre "On dormen els nens", publicat al 2011.La idea és molt senzilla: mostrar 56 retrats d'infants de tot el món, juntament amb la foto del lloc on passen la nit. D'aquesta manera l'autor vol simbolitzar en una sola imatge l'estatus i el mode de vida de cada nen. D'un cop d'ull es posa en evidència la gran desigualtat i diferència que hi ha entre els nens, segons el lloc on viuen: de l'extrema pobresa d'un nen romanès que viu al carrer a Itàlia, fins a l'entorn polititzat que envolta aquesta nena palestina o la senzillesa del dormitori d'una nena japonesa.

Mollison retrata nens dels EUA, Mèxic, Brasil, Anglaterra, Itàlia, Israel i Palestina, Kenya, Senegal, Lesotho, Nepal, Xina i l'Índia. Les fotografies les va fer durant la seva tasca professional com a fotògraf per projectes d'UNICEF i de l'empresa Benetton. En aquest enllaç trobaran l'accés a la reproducció digital del llibre sencer, i des d'aquest altre enllaç podran comprar un exemplar del llibre en paper. Aquí, Mollison explica les raons que el van motivar per fer aquest llibre.

James Mollison va néixer a Kènia, l'any 1973, es va criar al Regne Unit i actualment viu a Venècia, on treballa per la firma de moda Benetton. Mollison és autor d'altres llibres, com ara "James and another apes", amb retrats de simis o "The disciples", dedicat a seguidors de grups musicals retratats als concerts dels seus ídols.
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Atenció avui als més joves de la casa, perquè la primera web va per a ells. Preneu nota: Clicka't! és el nom de la nova proposta en línia de Catalunya Ràdio adreçada a nens i nenes dels 3 als 12 anys. És un programa setmanal que es transmetrà en exclusiva a internet cada divendres, i a l'hora és una web on s'aniran aplegant continguts multimèdia interessants per divertir-se i aprendre.

A la portada ja hi trobem un especial dedicat al llibre "El Petit Príncep", que ens donarà accés als àudios de cada capítol i a vídeos amb la cantata dedicada a l'obra de Saint-Exupéry, escrita per Ricard Gimeno (música) i Jordi Enjuanes (lletra). Els petits usuaris poden buscar i triar continguts en funció de la seva edat: Els Micros, de 3 a 6 anys, els Sòners, de 7 a 9, o els Enxarxats, de 10 a 12, tenen ja un munt de vídeos i àudios per triar.També poden fer una recerca temàtica segons els interessi l'art, les ciències, la llengua, la música o la ràdio. Finalment, la web també incorpora un blog de pares i un de mestres perquè es puguin aprofitar millor entre tots els continguts que ofereix aquesta nova eina.

Al capdavant de l'equip del Clicka't! hi ha les periodistes Rosa Gordillo i Vanessa Farré. La Rosa Gordillo destaca que "el que es pretén és que cada nen, en funció dels seus interessos i de la seva edat, pugui accedir directament a allò que busca sense impedir, evidentment, que pugui navegar lliurement per tots els àudios i vídeos que hi trobarà." La Vanessa Farré afegeix que "el públic infantil està desatès en el món radiofònic privat perquè alguns consideren que hi ha poc benefici a atacar-lo. Nosaltres, a Catalunya Ràdio, no ens movem amb aquests paràmetres i creiem profundament que havíem d'apropar la ràdio als nens, però tot plegat tenint en compte que ens dirigim a generacions digitals".
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Si són d'aquells que els agrada programar bé una sortida, a partir d'aquesta setmana compten amb una nova eina digital per fer-ho, o senzillament podran visitar ells llocs gairebé com si hi fossin. L'Street View de Google Maps acaba de presentar els seus recorreguts virtuals per 16 llocs emblemàtics de Catalunya, com ara el Palau Moja de Barcelona.

Evidentment, aquest cop la captació d'imatges no s'ha fet des dels famosos cotxes de Google, sinó a peu, amb persones equipades amb unes motxilles especials, que han pogut fer els recorreguts de manera molt exhaustiva i pujar i baixar nivells. L´aparell Google Trekker pren les imatges cada dos segons i les emmagatzema en un disc dur. Cada motxilla-càmera té una autonomia de tres hores.Altres llocs que podem visitar així són, per exemple, el Castell de Cardona, la cartoixa d'Escaladei, la Seu Vella de Lleida, o el jaciment grecoromà d'Empúries. A més, Google ens porta al Museu d'Empúries, al Museu i Necròpolis de Tarragona, el Museu i el Jaciment Ibèric d'Ullastret, i el Museu d'Història de Catalunya. A la llista, també hi trobem els castells de Miravet, Montsoriu i Escornalbou. Finalment, completen aquesta tongada cinc recintes religiosos: La Canònica de Santa Maria de Vilabertran, el Convent Sant Bartomeu i els monestirs de Sant Pere de Galligants, Sant Pere de Rodes i Santes Creus.

Per descobrir aquests indrets, haurem d’escriure al buscador de Google Maps el nom d’un dels setze llocs. Un cop visualitzat el mapa, clicarem a l’homenet taronja de l’Street View. Aleshores es visualitzaran, en blau, tots els recorreguts que es poden fer, incloent-hi els que s’han fet caminant, per dintre i per fora. Clicarem amb el ratolí sobre el punt a on volem anar, i ja hi serem a dintre, per fer la nostra passejada virtual.

A nivell mundial, amb aquest mateix sistema s'han fet les passejades per llocs fins ara inèdits a l'Street View de Google Maps com ara el Grand Canyon del Colorado als Estats Units, les Illes Galápagos, el Crist Redemptor a Rio de Janeiro o la Piràmide del Sol a Teotihuacan, Mèxic.

Aquí podem veure com s'afegeixen imatges a l'Street View.

I aquestes visions interactives encara van més enllà de la superfície terrestre. L'Street Wiew es submergeix a 24 punts emblemàtics del planeta, on es poden fer uns recorreguts submarins, com si estiguessin fent immersió.

Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
S'imaginen uns despertadors que quan sonessin saltessin de la tauleta de nit i no paressin de sonar fins que no els atrapéssim? Doncs existeixen; es diuen Clocky i Tocky, i el fa una empresa nord-americana: Nanda Home, en diferents models i colors, i aquest és un dels divertits anuncis que els han dedicat, en aquest cas rodat a la ciutat de París. Hi ha un canal de youtube on pengen tots els vídeos sobre aquests despertadors tan animats.Els hi ensenyem perquè es divertit i també per solidaritzar-nos amb tots aquells que pateixen el canvi d'horari (del que ja em parlat moltes vegades a l'Espai Internet), que s'ha fet aquesta nit. Si els amoïna haver dormit una hora menys i que ja no recuperaran fins l'octubre, consolin-se pensant que encara seria més dur haver d'empaitar el despertador perquè parés de sonar!


ALTRES ENLLAÇOS

L'horari d'estiu, a la Viquipèdia
Husos horaris del Món, a la Viquipèdia
Espai Internet 27/03/2011: Tot sobre el canvi d'hora
Espai Internet 29/03/2009: L'hora catalana (i l'anglesa)
Espai Internet 26/10/2008: Canvi d'hora, sí o no?

Anterior