26/10/2014: Càpsules de Pau

Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui comencem parlant de la pau. Cinquanta-dues persones de tot el món, activistes, víctimes de conflictes o investigadors, s'adrecen a la càmera per respondre a la pregunta: "Què és per a tu la pau?", aportant-hi la seva experiència i compromís.

Ells són els protagonistes de la web Càpsules de Pau, que l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) ha presentat aquesta setmana, amb l'objectiu de facilitar material de reflexió, sobretot als més joves.Als testimonis de conflictes com els de Guatemala, el Líban, l'Afganistan, Bòsnia, o l'Iraq, o l'experiència de repressions com la de la dictadura xilena o els camps nazis, la web hi suma també quatre propostes educatives, dues adreçades a escolars més grans de deu anys i dues per als més grans de catorze, amb material didàctic per treballar a classe, en l'anàlisi de les violències i les oportunitats de la pau, així com la pràctica de transformació creativa dels conflictes, buscant el compromís amb la promoció d'una pau positiva.

L'objectiu és facilitar la inclusió de la cultura de pau en el projecte educatiu. Les quatre propostes s'anomenen "Pau al quadrat", "La pau en 3D", "La imatge de l'enemic" i "Pau, art i acció!".

Entre les persones que han participat en el projecte hi ha investigadors per la pau, com ara John Paul Lederach (docent a l'Institut Joan B. Kroc per a Estudis Internacionals sobre la Pau de la Universitat de Notre Dame), Jenny Pearce (directora del Centre Internacional d'Estudis de Participació del Departament d'Estudis de Pau de la Universitat de Bradford) o Christopher Kayumba (director del diari ruandès "The Chronicles"); activistes per la pau com Pepe Beunza (primer objector de consciència de l'estat espanyol per motius ideològics), Marina Gallego (membre de la Ruta Pacífica de las Mujeres de Colombia), o Yolanda Aguilar (fundadora de l'organització Actoras de Cambio de Guatemala). Persones que han viscut de prop un conflicte, com ara Nadia Ghulam (víctima de la guerra de l'Afganistan), Mohlamin M. Brahim (refugiat als campaments saharauis d'Algèria), Ali Abou (exreclús libanès) o Neus Català (supervivent del camp de concentració de Ravensbrück).

El projecte Càpsules de Pau és una coproducció de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i el Col·lectiu Contrast, amb la col·laboració de Digital Dosis.

26/10/2014: El que menja el món

Categoria: Dades i xifres
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
"El que menja el món" és una pàgina interactiva que ha elaborat la versió anglesa de la revista National Geographic, on podem veure gràficament com han evolucionat els costums alimentaris dels últims cinquanta anys, amb el consum mitjà mundial ordenat per calories o grams per persona.El gràfic indica el consum segons sigui de cereals, fruita i verdura, carn i peix o sucre i greixos, entre d'altres. A la dreta hi ha una columna amb el mateix gràfic aplicat a 22 països, entre els quals hi ha Espanya. Aquí veiem que ha pujat molt el consum de carn i de làctics, mentre que s'ha reduït el de cereals, fruita i verdura.

Una altra pestanya ens dóna el gràfic concret del consum de carn, on podem veure grans diferències segons el nivell cultural o econòmic de cada país, i els moments de crisi, com ara la guerra de Kuwait.

La web s'emmarca en un projecte més ambiciós de "National Geographic". Sota el títol "The future of food", durant tot l'any està publicant una sèrie de reportatges al voltant del tema de l'alimentació mundial.

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui acabem amb una visita a una de les ciutats més secretes del món: Pyongyang, la capital de Corea del Nord. Un equip de realització occidental ha pogut gravar alguns dels llocs més destacats de la ciutat i escenes de la vida quotidiana dels seus habitants. El resultat és un espectacular vídeo de poc més de tres minuts, titulat "Entreu a Pyongyang", fet amb una barreja de diferents tècniques, com ara el "timelapse", la càmera lenta, l'acceleració d'imatges i l'animació digital.L'autor és el creador J. T. Singh, amb la col·laboració del músic Tom Day, l'artista visual Rob Whitworth (vam parlar sobre un vídeo seu la setmana passada) i l'agència de viatges Koryo Tours, especialitzada en aquest país.

Cal dir que totes les imatges es van gravar sota la supervisió dels guies de l'administració nacional de turisme, i que els van prohibir expressament gravar instal·lacions i personal militar i edificis en construcció.


Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Posin-se còmodes. Els convidem a veure Catalunya com mai l'han vista. La història comença al maig, quan l'Agència Catalana de Turisme convida cinc videoartistes de prestigi internacional a rodar durant una setmana la seva visió del país. L'objectiu: el projecte "Video Blog trip 2014", cinc fantàstics vídeos, cadascun fet amb una tècnica diferent, i un tràiler on s'explica com es van fer. Es van penjar al canal de Youtube de “Catalunya Experience” al juliol i; ara, entre tots, acaben de superar la barrera del 500.000 visionats.Comencem pel dedicat a les comarques de Barcelona. Autor: el californià Trevor S. Hawkins. Tècnica: "lifestyle", amb la càmera en constant moviment i un muntatge molt viu. El resultat, una visió vertiginosa de llocs com Cardona, Montserrat, el Penedès i el Berguedà, aquest últim a través d'un espectacular salt en parapent.

Torn ara per al vídeo dedicat a la Costa Brava i el Pirineu de Girona. Autor: el català Pau Garcia Laita, coordinador del projecte. Tècnica: "tilt shift" Miniatura, que consisteix en imatges accelerades i desenfocades, que produeixen l'efecte de convertir la realitat en una mena de món de joguina. El resultat és gairebé màgic, com si veiéssim una maqueta en moviment.

Un tast, ara, de les Terres de Lleida-Vall d'Aran. L'autor és el bielorús Alexandr Kravtsov, especialista en "time lapse", és a dir, moltes imatges fixes, muntades de forma accelerada, que juguen amb el pas del temps. Aquest artista ja va fer l’any passat un altre espectacular timelapse a Barcelona.

Quart vídeo, Costa Daurada-Terres de l'Ebre, fet per Albert & Dennis, de l'estudi català Aeroshots. La tècnica: combinar imatges aèries i càmera lenta, per retardar l'acció.

I cinquè, i final, el dedicat a la ciutat de Barcelona, obra de l'anglès -resident a Xangai- Rob Whitworth. Ell utilitza l'"hyperlapse", que consisteix en prendre moltes fotografies, movent la càmera entre cada exposició, i accelerant el resultat, aconseguint una textura extraordinària, gairebé de còmic. Va fer 26.014 fotografies en alta resolució i les va unir a través de la tècnica del "flow motion".

Cada videoartista va visitar la zona de Catalunya que havia de filmar acompanyat per un habitant del territori, que coneixia perfectament els atractius turístics que ofereix. Tots cinc van comptar amb una total llibertat creativa per fer els seus vídeos.

Aquesta acció de l'ACT ha comptat amb la col·laboració de Turisme de Barcelona, el Patronat de Turisme de Lleida, el Patronat de Turisme Girona-Costa Brava, el Patronat de Turisme de Tarragona-Terres de l'Ebre i la Diputació de Barcelona.

Amb la denominació "Catalunya Experience", l'Agència Catalana de Turisme (Facebook, Twitter, Instagram i Flickr) ha estat pionera a l'hora d'utilitzar les xarxes socials per promocionar Catalunya i vendre la seva oferta turística, amb l'objectiu d'esdevenir un referent per als turistes que ens visiten.

L'objectiu del projecte és arribar al milió de reproduccions; de moment, i només en tres mesos, ja s'ha traspassat l'equador del previst.

Si no els han vist encara, no esperin més i, després, comparteixin-los a través de les xarxes socials!
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Els presentem "300 Fets de Llengua", una cronologia de la història del català. Es tracta d'una web interactiva -elaborada per la Direcció General de Política Lingüística- en la qual podem avançar o retrocedir en el temps i obrir o tancar l'escala per tal d'anar trobant tres centenars d'esdeveniments lingüístics, històrics, polítics i socials lligats a la llengua. Clicant en cadascun dels fets s'obre una fitxa amb informació.El més antic ens porta fins al segle tres abans de Crist, data d'un dels vestigis més antics d'un topònim català: la moneda on es llegeix "Sikarra", considerat l'origen de "Segarra". Cada fitxa connecta amb les xarxes socials i amb el seu article corresponent a la Viquipèdia. El viatge continua al llarg de més de dos mil anys, a través de moments clau com la promulgació del Decret de Nova Planta, la Renaixença, la vida i l'obra de Pompeu Fabra o la Guerra Civil, i acaba el 2013 amb la fitxa número 300, dedicada a la desaparició de Canal 9 i el final de la televisió en català al País Valencià.

Recentment s'ha organitzat una viquimarató per omplir de contingut totes les referències de la cronologia, però encara hi ha alguns buits. S'animen a trobar-los i a col·laborar per omplir-los?

La viquimarató es va fer coincidir amb la II Nit de la Llengua al Món Digital, organitzada per la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura amb la col·laboració de l'Amical Wikimèdia, i va tenir lloc el 3 d'octubre, de les 18 a les 24 h.

Els continguts de la web han estat elaborats per la Direcció General de Política Lingüística amb l'assessorament dels professors d'història de la llengua Joan Martí i Castell, de la Universitat Rovira i Virgili, i Josep Moran, de la Universitat de Barcelona. El projecte inclou també un joc de cartes rodones que reprodueix les 300 fitxes i la futura edició d'un llibre que es podrà descarregar en línia.Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Parlem ara d'una nova web adreçada a tots aquells que cuiden una persona amb dependència. Cuidadorascronicos.com neix amb l'objectiu de donar suport als que han assumit aquesta responsabilitat i acompanyar-los en una tasca que sovint es viu de forma solitària. La web explica, per exemple, com cuidar pacients de malalties com l'Alzheimer, la depressió o l'esquizofrènia i gent gran o amb malalties terminals.

També inclou una secció dedicada al mateix cuidador, amb consells per enfortir-se físicament i emocionalment. Un altre apartat resumeix molt bé tots els recursos i ajuts a què poden accedir un dependent i el seu cuidador.La web està oberta a la participació de tothom: donant-se d'alta gratuïtament es té accés a un espai de trobada on es pot demanar consell o compartir la pròpia experiència.

Es tracta d'una iniciativa pionera, coordinada per un equip de professors d'Infermeria i Pedagogia del campus de les Terres de l'Ebre de la Universitat Rovira i Virgili.

Per a la investigadora principal del projecte, Mar Lleixà, l'objectiu principal és que "moltes persones que es troben en la mateixa situació puguin compartir informació fiable i de qualitat". El projecte té, en principi, tres anys de durada, al final dels quals es vol haver generat una comunitat de "cuidadores expertes", que es puguin convertir en persones de referència per a les cuidadores novelles i que dinamitzin també la plataforma.

El projecte s'ha presentat aquest mes de setembre després d'haver estat funcionant durant mesos com a prova pilot, amb la col·laboració d'una cinquantena de persones que cuiden malalts crònics a través de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

L'equip d'investigació que hi ha darrere el formen 14 persones, entre les quals hi ha professorat dels departaments d'Infermeria i Pedagogia dels campus de les Terres de l'Ebre i de Tarragona de la URV i professorat d'Infermeria de les universitats de Barcelona, Alacant i Màlaga i de l'Escola Sant Joan de Déu de Barcelona, així com infermeres dels centres assistencials de l'hospital de Tortosa Verge de la Cinta i del grup SAGESSA. El projecte té un cost de 24.000 euros i està finançat per l'Institut de Salut Carlos III, el Ministeri d'Economia i Competitivitat i els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (Feder).

La web és ara només accessible en castellà. L’equip està treballant per fer-ne la versió en català, que esperen tenir enllestida ben aviat.

Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Els presentem la Masunzu, una cria de goril•la que va néixer per Sant Jordi al Parc Nacional dels Volcans, a les muntanyes Virunga, de Ruanda. Ella i els seus pares són alguns dels protagonistes del treball d'investigació que hi està fent el primatòleg Jordi Galbany. Una experiència única que l'investigador està compartint amb tothom. "Els goril•les de les muntanyes Virunga a Ruanda" es pot veure a través de la secció "Aventures científiques" de la web "Recerca en acció" des de finals d'agost.Galbany hi publica regularment textos i fotografies en què ens explica el dia a dia de la seva feina en l'estudi del creixement i desenvolupament dels goril•les de muntanya, rere els passos de la pionera de la primatologia, Dian Fossey.

De manera molt ben estructurada, aquest investigador ens dóna detalls de tot el que envolta aquests animals, des de l'alimentació fins als costums, el paisatge o el clima. Així aprendrem, per exemple, que la Masunzu, com qualsevol cria de goril•la, encara és totalment dependent de la seva mare, i que no deixarà de mamar fins als tres anys i mig. Com en els humans, els goril•les tenen poques cries al llarg de la seva vida, unes cinc de mitjana, però no totes sobreviuen, ja que un 30% no superen els tres anys i mig.

Jordi Galbany Casals, antropòleg físic i primatòleg, va començar el projecte post doctoral d'investigació sobre goril•les de muntanya. Primer va estar a la Universitat George Washington, als Estats Units, per conèixer el seu nou grup de recerca, i poc després va anar a Musanze, a Ruanda, per incorporar-se amb els nous companys de feina de la Fundació Dian Fossey i començar a fer treball de camp al Parc Nacional dels Volcans, a les muntanyes Virunga.

Galbany té un blog en què habitualment comenta les seves experiències: "A l'ombra de les Virunga", que ara ha deixat en suspens per unir-se a la feina de divulgació que la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació fa a través de la web "Recerca en acció".


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 09/02/2014: UAu, això és química!
Espai Internet 19/01/2014: Viatge a la Barcelona dels romans
Espai Internet 22/09/2013: Jocs de ciència amb Recerca en Acció
Espai Internet 23/09/2012: Gaudeix del turisme científic
Espai Internet 29/04/2012: Per seguir el moviment dels animals a Catalunya
Espai Internet 19/02/2012: Concursos educatius a la xarxa: X(p)rimenta i Espiral
Espai Internet 05/07/2009: Un laboratori a la cuina

05/10/2014: Mart en 3-D

Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Ara els oferim la possibilitat de veure Mart com mai l'havien vist. Si tenen unes ulleres 3-D (de les de dos colors) a mà, posin-se-les, perquè aquesta web conté un centenar de fotografies del planeta vermell preparades precisament per ser vistes en 3 dimensions.


Es tracta d'una proposta de la NASA, concretament d'una de les seves divisions, el Jet Propulsion Laboratory de Pasadena, feta sobretot amb les imatges facilitades per la missió "Curiosity". Hi podem veure espectaculars paisatges i cràters, i també alguns dels aparells de la missió o, fins i tot, imatges dels laboratoris de terra i de la sonda "Mars Odissey" sobrevolant el planeta.

I, si no tenen ulleres 3-D a casa, no s'amoïnin, la mateixa web els explica una manera ben senzilla de fer-se'n unes. Per acabar d'arrodonir-ho, també han inclòs un manual per convertir qualsevol imatge en una fotografia en tres dimensions.

La mateixa web ens ofereix la possibilitat de saber moltes més coses sobre Mart


ALTRES ENLLAÇOS

Espais Internet sobre astronomia i l'Espai
Espai Internet 27/07/2014 Un tomb (o dos) per Júpiter
Espai Internet 22/09/2013: Les millors fotografies astronòmiques del 2013, segons Greenwich
Espai Internet 11/08/2013: Per saber més sobre l'Espai
Espai Internet 19/05/2013: Un astronauta molt mediàtic
Espai Internet 29/07/2012: La Terra, com no l'havíem vist mai
Espai Internet 08/01/2012: Entrena't com un astronauta
Espai Internet 10/07/2011: Buran: El cosí pobre (i oblidat) del Shuttle
Espai Internet 19/06/2011: Quan pesaríem a la Lluna?
Espai Internet 17/04/2011: Per triar la música de l'últim Endeavour
Espai Internet 10/04/2011: 50 anys del primer vol espacial de Gagarin
Espai Internet 10/04/2011: Un atles en 3D del Sistema Solar
Espai Internet 20/02/2011: Comparar la mida de les estrelles
Espai Internet 11/04/2010: Quants astronautes hi ha ara a l'espai?
Espai Internet 18/04/2010: Si la Terra tingués anells
Espai Internet 21/03/2010: Un tour guiat per l'Estació Espacial
Espai Internet 29/11/2009: Siguem marcians
Espai Internet 04/10/2009: El Joc del Big Bang
Espai Internet 19/07/2009: Especial 40 anys d'arribada a la lluna
Espai Internet 05/07/2009: L'Estació Espacial, per dins
Espai Internet 26/04/2009: El telescopi com balla
Espai Internet 05/04/2009: NASA: Fins a l'infinit, i més enllà
Espai Internet 05/04/2009: Tot sobre l'Any de l'Astronomia
Espai Internet 05/04/2009: L'espai, al dia
Espai Internet 05/04/2009: A classificar galàxies! (Un altre exemple de col·laboració espacial)
Espai Internet 01/03/2009: La finestra indiscreta, espacial
Espai Internet 04/01/2009: Passeja pel cel
Espai Internet 26/10/2008: Enviar el teu nom a l'espai
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui, per acabar, un vídeo espectacular, protagonitzat per les onades del mar i pels surfers que les cavalquen. L'autor és Morgan Maassen, un reputat fotògraf i realitzador californià de 24 anys que ha fet d'aquest tema la seva especialitat. En el vídeo, rodat a les platges de Tahití i Hawaii, podem compartir el punt de vista d'un surfer i veure les onades com les veuria ell, i fins i tot sota l’aigua.

El vídeo, titulat "Water", dura quatre minuts i mig, va ser penjat a Vimeo a l'abril i ara l'ha afegit a la seva web la revista "National Geographic". El rodatge es va fer amb una càmera Red Epic, amb un objectiu Nikon gran angular de 14 mm. La música que acompanya el muntatge és el tema "Shopping Malls", de SJD.Maassen, que viu a Los Angeles, té una web personal , on es poden trobar alguns dels seus altres treballs en vídeo i en fotografia.

En una entrada anterior d' "Espai Internet" ja vam parlar de Mark Tipple, un altre fotògraf que també es dedica a fer espectaculars imatges de l'interior de les onades cavalcades per surfistes.


ALTRES ENLLAÇOS

Canal de youtube de Morgan Maassen
Un altre vídeo de Maassen. GoPro Hero 3+: A Quick Swim
Entrevista amb Morgan Maassen
Una altra entrevista amb Morgan Maassen
Morgan Maassen respon amb fotos les preguntes d'una entrevista
Les cinc millors fotos de Morgan Maassen, i les 5 que més l'han inspirat
Categoria: Institucionals
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Anotin aquesta adreça: Gencat.cat. Dóna accés al renovat portal d'informació de la Generalitat de Catalunya on trobaran absolutament totes les dades relacionades amb l'administració i la prestació de serveis als ciutadans. Només entrar-hi, trobem l'apartat "A Catalunya ara", amb destacats d'actualitat com el nou ús del carril bus-VAO d'accés a Barcelona o la integració tarifaria a Girona.

Just al costat hi ha una pantalla amb informació permanentment actualitzada de l'estat del temps, del trànsit i dels transports públics a Catalunya. Anem baixant i veiem la secció "Què cal fer si...", amb respostes a dubtes de qüestions com ara "Vull canviar de metge", "Canvi de domicili", "Estic a l'atur" o "M'han posat una multa". Finalment, a "Temes destacats" podem buscar informació sobre 24 temes, encapçalats per Educació, Salut, Serveis Socials o Habitatge.Una pestanya superior ens porta directament als enllaços relacionats amb tràmits electrònics, contractació pública i tributs.

Si, malgrat tot, no troben el que necessiten, hi ha una solució ben fàcil. Posin la paraula que busquen al potent cercador, per exemple "beques", i vagin estirant del fil fins trobar la que més els interessi. I just al costat del buscador hi ha un apartat amb els serveis més consultats, que els pot donar idees: Demanar hora al metge, buscar ofertes de treball, ajuts a l'habitatge, pagament de documents, agenda cultural...

Pel que fa a les versions idiomàtiques, els continguts del web estan disponibles en català, castellà, anglès i occità-aranès. L'actualitat s'ofereix en català, castellà i anglès.

El nou web el va presentar recentment el conseller de la Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, que va dir que "la iniciativa respon a un doble compromís del govern amb la transparència i l'atenció als ciutadans". Segons el titular de la Presidència, "calia oferir un mitjà molt més ràpid, molt més intuïtiu i amb un cercador potent", ateses les dificultats d'accés a la informació que evidenciava el portal. "Teníem més entrades a través de cercadors que no pas de la mateixa pàgina d'inici de la Generalitat; quan la gent entràvem al Gencat, hi havia més que informació, hi havia sobreinformació", va lamentar Homs, que va subratllat que "per qualsevol organització que presta serveis a les persones, l'atenció als ciutadans és un signe de qualitat".

El 2013, dels 127 milions de consultes i peticions que va rebre l'Administració de la Generalitat, 124 milions es van fer a través del portal Gencat. De la resta, 1,7 milions de consultes van ser ateses telefònicament a través del 012; 1,2 milions a través de les oficines d'atenció ciutadana, i 100.000 més a través de les diverses aplicacions de mòbil. Els ciutadans puntuen amb una nota de 8,5 l'atenció telefònica i presencial i amb un 7,5 l'atenció rebuda a través del Gencat. Segons Homs, l'objectiu per a l'any que ve és "poder assolir un nivell de valoració per part dels usuaris equivalent a la valoració que ja té la Generalitat de Catalunya en el terreny de l'atenció personalitzada i telefònica; calia fer una millora". En conjunt, els webs amb domini gencat.cat reben anualment 80 milions de visites, una xifra que arriba als 120 milions si es tenen en compte webs corporatius amb dominis propis, com són el govern.cat o el president.cat.

La Generalitat ha canviat el sistema tecnològic de gestió dels continguts per passar d'un web estàtic a un web dinàmic. Amb el consegüent estalvi econòmic, ja que el nou gestor, Open CMS, és de programari lliure disponible sota la llicència GNU LGPL. El nou Gencat.cat s'ha redissenyat i desenvolupat seguint les premisses de la normativa de desenvolupament web publicada pel Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) relativa al compliment dels estàndards europeus per webs, del disseny web adaptatiu (el que en anglès es coneix per responsive design) i de web únic (one web).
Anterior